Arkivfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Del saken
 • 41
 •  
 •  
 •  
 •  

En kvinne bosatt i Nordfjordeid er tiltalt for å ha deltatt i ekstremistgruppa IS. Rettssaken mot kvinnen starter i Oslo tingrett mandag.

Den 31 år gamle kvinnen er tiltalt for å ha jobbet for og støttet IS, og for å ha forsøkt å reise til Syria for å slutte seg til gruppen. Ifølge tiltalen deltok hun i IS i perioden juni 2016 til november 2017. Rettssaken vil pågå fram til 1. februar.

Ifølge tiltalen deltok kvinnen i både åpne og lukkede fora på internett, og hun hadde kontakt med flere personer tilknyttet ekstremistgruppa i Syria, Storbritannia og Sudan.

– Hun deltok i arbeid med å utvikle og spre ISIL-propaganda, blant annet ved å lese korrektur på propagandatekst, oversende propagandameldinger og tekst med voldelig jihadistisk innhold til en person tilknyttet ISIL og opprettelse av fiktive brukerkontoer på ulike sosiale medier, skriver statsadvokat Marit Formo i tiltalen.

I oktober 2017 forsøkte kvinnen å reise til Syria og tilslutte seg IS. Reisen startet i Nordfjordeid, og hun hadde med seg kontaktdetaljer til flere IS-tilknyttede personer. Hun ble pågrepet i Østerrike da hun forsøkte å reise videre fra Wien til Istanbul. Hun søkte asyl i Østerrike og ble plassert på asylmottak. Måneden etter reiste hun videre til Italia, der hun ble pågrepet av italienske myndigheter og fengslet, før hun ble uttransportert til Norge 5. desember samme år.

I tiltalen framgår det at kvinnen i februar 2017 formidlet kontakt mellom en person i Storbritannia og et såkalt fasiliteringsnettverk for IS i Syria i forbindelse med at denne personen planla å reise til landet og slutte seg til ekstremistgruppa. Mannen ble imidlertid pågrepet på Stanstead flyplass i London idet han forsøkte å reise.

Tiltalen omfatter dessuten økonomisk støtte til IS ved at hun overførte penger til mannen som ble pågrepet i London og en annen mann som var kriger for IS i Syria og som hadde til hensikt å gifte seg med henne. I tillegg skal hun ha overført penger til en IS-deltaker som befant seg i Sudan.

ISIL er en annen betegnelse for ekstremistgruppa IS.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 41
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]