Nasjonalforsamlingens leder Juan Guaido talte i en avstengt gate i Caracas fredag. Han utfordrer president Nicolás Maduro. Foto: AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Få dager etter at Venezuelas president Nicolás Maduro ble tatt til ed for en ny seksårsperiode, krever USA at landet får en ny regjering.

Det amerikanske utenriksdepartementet sier de støtter uttalelsene til den opposisjonskontrollerte nasjonalforsamlingens leder Juan Guaido, som fredag ba om drahjelp fra folket, hæren og verdenssamfunnet til å velte Maduro.

– Venezuela fortjener å leve i frihet i et demokratisk samfunn styrt på lovlig vis, sier talsperson Robert Palladino i utenriksdepartementet i en uttalelse.

annonse

Palladino sier USA skal fortsette å legge økonomisk og diplomatisk press på den sittende regjeringen.

– Det er på tide å begynne å kreve en ny regjering. Vi støtter nasjonalforsamlingens ønske om at alle venezuelanere skal jobbe sammen, på fredelig vis, om å endre regjeringen og skape en bedre framtid, sier han.

Brasil-støtte

USAs utenriksminister Mike Pompeo snakket tidligere denne uken med Guaido om situasjonen i landet. Ministeren, som denne uken blant annet har vært i De forente arabiske emirater, sa til journalister som fulgte ham på reisen at USA vil fortsette å jobbe for å «gjenopprette demokratiet» i Venezuela.

Uttalelsene fra USA kommer samme dag som også nabolandet Brasil kommer med støtte til nasjonalforsamlingens leder.

annonse

Regjeringen i Brasil sier i en uttalelse at de anerkjenner Guaido som landets president, ikke Maduro, skriver Reuters.

Utfordrer Maduro

Fredag talte Guaido til opposisjonelle på en avstengt gate i Caracas. Der sa han at grunnloven gir ham legitimitet til å overta vervet som landets president og utlyse nyvalg, men sa at de trenger støtte fra borgerne før dette kan skje.

Guaido representerer sentrum-venstrepartiet Voluntad Popular, som er medlem i Sosialistinternasjonalen. Partiet ble grunnlagt i 2009 av daværende borgermester i Chacao, Leopoldo López, som for tiden sitter i husarrest.

Den opposisjonskontrollerte nasjonalforsamlingen i landet fikk i realiteten fratatt sin makt da Maduro i juli 2017 innførte en såkalt grunnlovsforsamling som fikk makt til å endre lover og i praksis sette til side nasjonalforsamlingen. Valget Maduro vant, ble boikottet av opposisjonen og bredt avvist av verdenssamfunnet.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon