– Det er forskjell på ytringsfrihet og sjikanefrihet. Til slutt, etter alle disse årene, oppdaget redaktørene i Nettavisen omsider hva yrkestittelen deres betyr, skriver Sven Egil Omdal i sin spalte i Stavanger Aftenblad.
– For snaut tre år siden gjorde Dagbladet det samme. Den gang skrev Erik Stephansen at beslutningen var et tap for demokratiet og en fallitterklæring overfor leserne. Nettavisen hadde valgt å gå i «en fullstendig annen retning enn Dagbladet», skrev han. Der i gården hadde de nemlig «tro på at det aller mest folkelige demokratiske uttrykket er verdifullt».
Les også: Sven Egil Omdal kaller Resett-redaktør Helge Lurås for en «kloakkbestyrer»
Denne omsorgen for det aller mest folkelige var et stykke billig retorikk og en dårlig skjult klasseforakt. Det var ikke folkeligheten som var problemet. Debattfeltet ble dominert av en liten gruppe gjengangere, og at både heftigheten og hyppigheten deres gjorde det vanskelig å føre en saklig debatt.
Les også: Kommentarfelt lukkes ned en etter en i de etablerte mediene. Hvorfor?
Avisene hadde prøvd alt; registrering via e-post, krav om fullt navn, krav om telefonnummer, tett overvåking av innleggene ved hjelp av egne medarbeidere eller innleide firmaer.
Ingenting hjalp, annet enn å fjerne debattmulighetene under artikler om barnevern, innvandring, islam, Arbeiderpartiet eller feminisme, skriver Sven Egil Omdal.