annonse
Brasils nye president Jair Bolsonaro. Hans regjering har suspendert alle frivillige organisasjoner i 90 dager, inkludert Amazonasfondet, som håndterer alle pengene Norge gir for å bevare regnskog i Brasil. Foto: Eraldo Peres / AP / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Brasils miljøminister Ricardo Salles suspenderer alle avtaler med NGO-er i 90 dager, inkludert Amazonasfondet som norske regnskogspenger kanaliseres gjennom.

Salles sier at suspenderingen har som formål å reevaluere alle regjeringens partnerskap med frivillige, ikke-statlige organisasjoner. Men NGO-ene selv kaller beslutningen en krig mot miljøet og dem som jobber for å beskytte det, skriver The Guardian.

annonse

Salles, som er utpekt av den nye høyreradikale presidenten Jair Bolsonaro og som ble håndplukket av Brasils agroindustri, har tidligere kalt global oppvarming en «sekundær sak».

Blant organisasjonene som er inkludert i beslutningen, er Amazonasfondet, som alle norske og tyske regnskogsmillioner kanaliseres gjennom.

Amazonasfondet er brasilianske myndigheters eget organ under den brasilianske utviklingsbanken BNDES, satt opp for å ta imot regnskogspengene fra utlandet og fordele dem på prosjekter for å hindre avskoging.

Avtalen mellom Norge og BNDES ble undertegnet i 2009, og fondet har et styre som består av representanter for delstatsmyndighetene i Amazonas, ulike departementer, BNDES og sivilsamfunnet.

Norge har hittil utbetalt 8,3 milliarder kroner til Amazonasfondet, noe som har bidratt til en gjennomsnittlig reduksjon av avskogingen i Amazonas med nesten 65 prosent i det siste tiåret. Norges siste utbetaling til fondet var i desember 2018.

En gruppe på åtte nettverk av miljøorganisasjoner sier at tiltaket strider mot grunnloven, og at regjeringen uansett ikke trenger å reevaluere organisasjonene siden de har all den informasjonen de trenger gjennom godkjenningsprosessen og årlige rapporter.

Selv om avskogingen er kraftig redusert det siste tiåret, har den igjen hatt en økende tendens. Ifølge data fra i fjor, økte avskogingen med 13,7 prosent.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]