Nikabkledde kvinner i den sydøstlige havnebyen Mukalla i Jemen. Foto: KARIM SAHIB / AFP)
Del saken
 • 1.7K
 •  
 •  
 •  
 •  

Menneskerettsorganisasjon UN Watch fordømte nylig FN, og valget av Jemen til visepresidentvervet i styret i byråkratiets likestillingsenhet. Norge stemte for tildelingen, men UD bedyrer at man likevel er bekymret for kvinners situasjon i det fattige, krigsherjede landet. »

Jemen er, ifølge World Economic Forums (WEF) Global Gender Gap Report, det aller verste landet å være kvinne i. Kjønnslemlestelse tolereres, og kvinner diskrimineres ved mange av livets aspekter, både ved lov og i praksis. I landet er en kvinnes vitnemål i retten verdt halvparten av en manns, i henhold til de islamske sharialovene. Som kvinne kan man ikke engang få behandling ved sykehus, uten tillatelse fra et mannlig familiemedlem. 

Likevel ble landet nylig tildelt visepresidentvervet i styret i FNs likestillingsenhet UN Women, noe som har vekket sterke reaksjoner blant menneskerettighetsforkjempere.

– Å velge Jemen til å beskytte kvinners rettigheter er som å gjøre en pyroman til byens brannsjef, sier Hillel Neuer i den Genève-baserte menneskerettsorganisasjonen UN Watch.

Neuer ber nå FNs generalsekretær Antonio Guterres og høykommisær for menneskerettigheter Michelle Bachelet om å gå imot det han kaller en «absurd og moralsk frastøtende beslutning».

– Valget av Jemen som visepresident er en fornærmelse mot kvinnerettsaktivister verden over, som kjemper imot forfølgelsen som eksemplifiseres i Jemens mannssjåvinistiske lover og praksis.

Ifølge UN Watch kan Norge klandres for den omstridte tildelingen. Organisasjonen skriver på sine hjemmesider at Norge, Sverige og Irland var blant komitémedlemmene som bidro til at Jemen fikk toppvervet.

UD bekrefter: Norge stemte for

Utenriksdepartementet bekrefter denne opplysningen overfor Resett torsdag. Talskvinne Guri Solberg opplyser om at de ulike gruppene FNs medlemsland er inndelt i, har hver sin visepresident i styret i UN Women. Videre skylder hun på at Jemen var den eneste kandidaten fra sin landgruppe.

– Det er de geografiske gruppene i FN som fremmer land til byrået i FN-organisasjonen UN Women. Jemen tilhører Asia-Stillehavsgruppen, og var eneste kandidat fra denne gruppen. Hver gruppe har en visepresident i byrået, mens presidentvervet går på rotasjon mellom gruppene, forteller Guri Solberg.

Hun bedyrer at man fra norsk side likevel er bekymret for kvinners stilling i Jemen.

– Norge er en av de fremste pådriverne for kvinners rettigheter i FN, og gjennom våre bidrag til og engasjement i UN Women. Vi er svært bekymret over den alvorlige situasjonen for kvinner i Jemen.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 1.7K
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]