Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Politileder Grete Lien Metlid holdt i desember et foredrag i Oslo Militære Samfund med tittelen: «Blir samfunnet stadig mer utrygt?».

annonse

Det er betimelig å minne om denne uken i lys av den tragiske hendelsen på Kiwi. Metlid leste i sitt foredrag opp mye statistikk over hvordan forskjellige kriminalitetstyper hadde en økning eller nedgang de siste årene. Det var i og for seg interessant nok.

Men det hun overhodet ikke nevnte i sitt foredrag, var det åpenbare: at våre politikere oppfatter samfunnet som mer og mer utrygt for dem selv! Og at det er landets egen befolkning de frykter!

Dette er det lett å konstatere: Det er minimal eller ingen kontroll med hvem som passerer på våre grenseoverganger, og overhodet ingen kontroll rundt resten av den norske grensen, verken på land eller mot havet. Derimot forskanser våre politikere seg med kraftige sperringer rundt egne kontorlokaler, som rundt Stortinget og alle departementsbygningene.

Les også: Hallo, det har skjedd en alvorlig terrorhandling på Kiwi i Møllergata!

annonse
annonse

Sperringene har åpenbart til hensikt å kunne stanse en større bil fylt med eksplosiver, men har ingen verdi mot motorsykler eller gående terrorister, og man kan spørre seg om det hele skyldes politikernes paranoide frykt for en gal mann med varevogn?

Og denne frykten for oss viser seg også på andre måter og i andre former: De «falske basestasjonene» som Aftenposten oppdaget ved Regjeringens kontorer og andre strategiske plasser, og som politiet unnlot å kommentere konkret, var etter min mening sannsynligvis plassert av Politiets sikkerhetstjeneste for å overvåke trafikk og personer i området.

De 50 bomstasjoner som nå skal bygges i Oslo er offisielt begrunnet med å skulle bidra til mer offentlige inntekter, men kan samtidig overvåke alle bilers ferdsel i gatene.

Det siste er sannsynligvis det egentlige begrunnelsen. Man vil kunne spore og følge alle biler!

Nå har politikerne besluttet at man etter hvert skal fjerne alle bomstasjoner og erstatte disse med GPS-er i alle biler, slik at man offisielt kan avgiftsbelaste bilene for all kjøring i hele landet. Men den egentlige, skjulte begrunnelsen er vel heller at man da kan overvåke alle bilers ferdsel overalt i landet? Selv Datatilsynet har godtatt slik overvåking. Ble de presset til dette?

Og et bilfritt sentrum i Oslo?

Noe lignende er ikke foreslått i noen andre norske byer. Hvorfor ikke? Fordi det er i Oslo sentrum at våre politikere arbeider! De vil ikke ha andre biler i nærheten – enn de bilene som de selv kjører – inn og ut av Stortingsgarasjen!

Hadde våre politikere enda vært såpass «rause» at de også hadde satt opp sperringer foran teatre, kinoer, hoteller, kjøpesentre og idrettsstadion – der hvor svært mange mennesker ofte befinner seg på et konsentrert, lite område, og hvor et terroranslag vil ha katastrofale konsekvenser! Men et slikt forslag om å beskytte nasjonens innbyggere er ikke på dagslisten til våre politikere.

Politikerne frykter at vi skal være voldelige mot dem. Med bil. Det gjelder å beskytte seg mot oss. Men befolkningen for øvrig må klare seg så godt den kan.

Les også: Ytringsfrihetsforbundet handler om beskyttelse av retten til realisme og sunn fornuft

(Meld deg inn her)

Men en ting er sikkert: Hvis man først vil gjøre en terrorhandling, så er ikke bil nødvendig. Sannsynligvis vil en ny, gal mann bruke en annen metode. Så alt kan vise seg å være forgjeves – uansett. Men blokkeringene, samt alt vaktpersonell som brukes døgnet rundt til beskyttelse av disse politikere må jo koste astronomiske beløp. Stoltenberg sa at terroristene ikke skulle vinne. Men det har de jo gjort. En eneste, norsk terrorist.

En eneste gal mann. Stoltenberg sa at vi skulle fortsette å være åpne. Men politikerne har lukket seg inne. Det er vi vanlige folk som er utsatt, noe terroren på Kiwi viste med all tydelighet.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett-medlemskap finner du ved å trykke her.