Helge Lurås
Redaktør
Bildemontasje. NTB - Scanpix.
Del saken
 • 350
 •  
 •  
 •  
 •  

Erna har strekk i laget, skrev Lars Akerhaug mens regjeringsforhandlingene pågikk. Men det er strekk innad partiene også. KrF er delt på midten, og i Frp er det heller ikke konsensus mellom liberalistene og de som ofte omtales som mer nasjonalkonservativt orientert.

Nå nylig var det Per-Willy Amundsen som kom med et utspill som ble kritisert, også fra andre i eget parti.

Og nettopp Amundsen, Christian Tybring-Gjedde og Sylvi Listhaug blir regnet som representanter for en mer markert Frp-linje med mindre sentrumsdreining og kompromissvilje enn Siv Jensen, Ketil Solvik Olsen og andre. De førstnevnte kommer gjerne med utspill som provoserer venstresiden, men også KrF, Venstre og mange i Høyre.

Listhaug forlot regjeringen i mars, og har selv ikke ytret noe sterkt ønske om å komme tilbake nå. Hun er fornøyd på Stortinget. Likevel var det spekulasjoner om at hun ville finne plass i den nye regjeringskabalen. Det har imidlertid ikke skjedd.

Isteden leser vi nå at hennes mann, Espen Espeseth kommer inn som statssekretær ved statsministerens kontor. Og ikke nok med det. Ingvil Smines Tybring-Gjedde, som er gift med Christian Tybring-Gjedde rykker opp som statsråd. Hun har til nå vært statssekretær.

Spørsmålet er hva motivasjonen til Erna Solberg og Siv Jensen er for et slikt trekk.

En mulighet er at dette gir den nasjonalkonservative fløy en stemme og en førsthåndskjennskap til interne forhold i regjeringen. Altså at det er en måte å gi dem innflytelse på. Men det finnes også en annen mulig tolkning. Og det er at ved å inkludere de sterkeste kritikernes ektefeller, så reduseres spillerommet for Frps «hauker».

Konsekvensene av at Sylvi Listhaug og Christian Tybring-Gjedde heretter går ut og kritiserer regjeringer, er at deres ektefeller må ta en støyt for dem internt. Politikk blir et familieanliggende.

Noen vil kanskje oppfatte dette som vel konspiratorisk, men det er faktisk en distinkt motivasjon. Man skal ikke undervurdere Erna Solbergs og Siv Jensens maktpolitiske antenner.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 350
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]