Forskningsdirektør ved Försvarshögskolan, Magnus Ranstorp Foto: Berit Roald / NTB scanpix
annonse
annonse

Svenske forskere har såvidt begynt å granske miljøene som vil ha hellig krig, og ligger langt etter Norge og Danmark. Videre konstateres det at det er mye penger i omløp i salafistmiljøene. Dette rapporterer forskning.no.

I forrige uke holdt professor og forskningsleder ved Försvarshögskolan i Sverige, Magnus Ranstorp, foredrag om salafistisk jihadisme i Oslo, sammen med forfatteren og journalisten Magnus Sandelin, i regi av Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI). Resett har tidligere omtalt foredraget, i et intervju med Fremskrittspartiets innvandringspolitiske talsperson Jon Engen-Helgheim, som var til stede ved NUPIs arrangement.

Den svenske etterretningstjenesten SÄPO estimerte i 2017 at det fantes 2000 islamistiske ekstremister i Sverige. I 2010 mente sikkerhetspolitiet at det gjaldt om lag 200 personer. Altså er miljøet tidoblet i omfang på bare syv år.

annonse

– Likevel er det forsket svært lite på jihadisme i Sverige. Faktisk langt mindre enn i Norge og Danmark. Dette til tross for at Sverige er et dobbelt så stort land og har et flere ganger større miljø, sier Thomas Hegghammer, som forsker på voldelig islamisme ved Forsvarets forskningsinstitutt.

Berøringsangst

Ifølge Hegghammer finnes det ingen gode tall på hvor mange potensielt voldelige jihadister vi har i Norge. Han tipper at det kan dreie seg om mellom 50 og 150 personer. For et par år siden laget PST en rapport som var basert på data på om lag 140 personer.

annonse

Han tror at svenske akademikere tidligere har hatt berøringangst overfor disse forskningstemaene.

Her får han støtte av Magnus Ranstorp, som mener at man ser en endring i dette nå.

– Det har lenge har vært umulig å ha en debatt rundt disse spørsmålene i Sverige. Da kalifatet oppsto, kunne man ikke unngå å snakke om det. Men før den tid var det umulig å snakke om islamistisk ekstremisme, fordi det var islamofobisk og rasistisk. Nå endrer dette seg, sier den svenske professoren. 

Nedsettende budskap

I en rapport fra Försvarshögskolan har Ranstorp og andre forskere gjort et forsøk på å kartlegge salafisme og den salafistiske jihadismen i Sverige. Man kaller det et «salafistisk økosystem», og konstaterer at en rekke predikanter reiser rundt i landet på forelesninger, og prøver å forankre salafismen. I noen av disse forelesningene forekommer jihadistiske elementer, og det fremmes ofte nedsettende budskap om kvinner, homofile, jøder og ikke-muslimer generelt. 

Dette har forskerne funnet etter å ha gransket et hundretalls videoer fra ulike prekener i Sverige. Dessuten har de også studert offentlige innlegg i sosiale medier, i tillegg til dokumenter fra politietterforskninger og dommer. Videre har man intervjuet om lag 70 individer, deriblant representanter for politiet, skatteverket, sosialtjenesten, samt lokale koordinatorer for forebygging av vold og ekstremisme. 

annonse

Mye penger i omløp

Forskerne mener at årsaken til at det ekstremistiske miljøet har vokst seg så sterkt i Sverige delvis handler om at miljøene lever veldig segregert, men også at predikantene er karismatiske og flinke til å rekruttere. Dessuten er det gode relasjoner mellom de ulike gruppene. De er samarbeidspartnere, snarere enn rivaler.

Videre mener man at det er mye penger i omløp i disse miljøene. Disse pengene kommer fra innsamlingsaksjoner, så vel som fra offentlige bidrag.

– Med penger kommer også innflytelse. Men ingen vet hvor mye dette påvirker de svenske moskeene, sier Ranstorp.

Han har liten tro på at forebygging kan ha noen effekt. Uansett hva som skjer i Midtøsten fremover, tror han at ideologien vil være en «glød i peisen» lenge.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon