Foto: REUTERS/Stephanie McGehee
annonse
annonse

I et meningsinnlegg i Nettavisen stiller Inga Ragnhild Holst spørsmål ved om ikke noe av det utenforskapet blant innvandrergrupper som blir skildret i en nylig Fafo-rapport, faktisk er selvvalgt.

Holst skriver om den lokale moskeen Masjid Aisha på Holmlia, der det er slik at kvinner ikke har adgang til de fleste aktiviteter. Moskeen har hevdet at de jobber med å lage en avdeling for kvinner, men at man ikke har midler til dette. Dette til tross for at man for lengst har opprettet en egen ungdomsklubb, kun for gutter. 

Holst spør om ikke det utenforskapet blant innvandrere som skildres i Fafo-rapporten «Migrasjon, foreldreskap og sosial kontroll», delvis er selvvalgt.

annonse

En lørdag for noen uker siden, fikk kvinner også adgang til Masjid Aisha-moskeen, som da skulle få besøk av fundamentalisten Dr. Mufti Abdur-Rahman ibn Yusuf Mangera, som holder til i Storbritannia.

Inga Ragnhild Holst bestemte seg for at hun ville besøke moskeen denne dagen, og tok med seg en annen nabo og troppet opp i moskeen. 

– Men det skulle vise seg at vi kvinner ikke fikk mulighet til å se Mufti Abdur-Rahman ibn Yusuf Mangera i egen person. Vi ble henvist til en annen dør merket «inngang kvinner». Der satt vi sammen en vennlig gruppe kvinner og så foredraget på storskjerm.

Avsporing fra Allah

annonse

Holst skriver at muftien under sin preken proklamerte at enden er nær. Dette mener fundamentalisten at han kan se i sine omgivelser, fordi folk hører på musikk med øreplugger, har klokker som kan synkroniseres med telefonen, og har kjærester uten å være gift. 

– Det er mye som avsporer oss fra Allah. For menn er det for eksempel kvinner og mobiltelefoner. Hva som avsporer kvinner visste han ikke, men det kunne muligens være shopping. Men det fikk han ikke svar på for kvinnene i menigheten var fysisk avskåret fra å fortelle om hva som avsporer dem. Døren inn til selve moskeen var låst, skriver Holst.

Hun mener at man med denne prekenen selv velger et utenforskap for forsamlingen, og at dette muslimske miljøet, som legger strikte føringer for hvordan kvinner skal leve, plasserer seg ytterligere på sidelinjen.

– Denne lørdagen fikk jeg en smak av dette utenforskapet. Jeg som ellers har og tar mye plass, ble satt på lydløs. Men det er et utenforskap som man i et fritt land kan velge seg ut og inn av. For øvrig dokumenterer nettopp Fafo-rapporten at en stor andel mennesker velger å segrerere kjønn og ikke delta på aktiviteter for religionens skyld, skriver Holst.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon