Illustrasjonsbilde. Taliban krigere. Foto: REUTERS/Parwiz/File Photo

Utsendinger fra USA og Taliban forhandler videre på fjerde døgnet i Qatar, men det er ikke kjent om det er framgang i samtalene.

annonse

Fredssamtalene kom i stand etter at president Donald Trump før jul varslet at han ville hente hjem rundt halvparten av USAs 14.000 soldater i Afghanistan.

Taliban-talsmannen Zabihullah Mujahid bekreftet torsdag at samtalene fortsatte på fjerde døgnet, og en av opprørernes militære ledere opplyser i en kunngjøring at samtalene dreier seg om ulike aspekter ved USAs varslede tilbaketrekking.

Pakistans UD bekrefter også at samtalene fortsetter i Qatar, mens USA og NATO har vært tause siden tirsdag, da president Donald Trumps spesialutsending Zalmay Khalilzad bekreftet at det pågikk samtaler med Taliban i Doha.

Ifølge den afghanske TV-stasjonen Tolo News fortsetter samtalene fredag, men Afghanistans president Ashraf Ghani advarer mot overdrevne forhåpninger.

Ghani, som deltar på Verdens økonomiske toppmøte i Davos, ble torsdag spurt om det ligger an til gjennombrudd i fredssamtalene.

– Ikke i den forstand, lød hans svar.

Afghanske myndigheter har lenge ønsket å forhandle med Taliban, men opprørerne nekter, kaller regjeringen i Kabul løpegutter for USA og vil bare forhandle med amerikanerne.

Afghanistans de facto statsminister Abdullah Abdullah legger ikke skjul på sin frustrasjon over dette.

– Man kan ikke ha en fredsprosess via stedfortredere, sier han.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.