Sampo Terho (Blå Framtid). REUTERS/Tuomas Forsell
Del saken
 • 1.2K
 •  
 •  
 •  
 •  

Den finske regjeringen møttes to ganger forrige uke for å diskutere hvordan de skal reagere på avsløringene om omfattende seksuelt misbruk av barn, som Resett har skrevet flere saker om.

Minister for europaspørsmål, sport og kultur, Sampho Terho (Blå framtid, tidligere Sannfinnene) ønsker å reforhandle alle internasjonale avtaler:

– Den beste måten å fikse hele asylsystemet (…) er å flytte hele asylprosessen utenfor EU. Finland, som snart tar over EUs presidentskap, har en gyllen mulighet til å bidra slik at dette blir en realitet, uttaler Terho til Helsinki Times.

Men det er uenighet innad i regjeringen. Justisminister Antti Häkkänan (NCP) aviser forslaget, og sier det vil være en dårlig idé å gjøre forhastede endringer i konstitusjonen. Han påpeker også at internasjonale avtaler forbyr deportasjon av individer som risikerer dødsstraff.

Fredag avslørte regjeringen at de har undersøkt situasjonen rundt asylsøkere som ikke får oppholdstillatelse, og at det er nødvendig å øke muligheten for returer, særlig til Irak.

Ikke overraskende ble uttalelsene møtt med forskrekkelse fra det Helsinki Times kaller «eksperter i kjønnsforskning, menneskerettigheter og internasjonal lov».

Elina Pirjatanniemi, professor i konstitusjonell og internasjonal rett ved Åbo-universitetet twitret sin misnøye:

– Jeg blir målløs av erklæringen om nødvendigheten av å revurdere og tilpasse internasjonale avtaler. Jeg mangler ord som kan beskrive min forbløffelse.

Anu Koivunen, professor i kjønnsforskning ved universitetet i Tampere uttaler:

– Grensene for normalitet er i ferd med å endres. Jeg trodde aldri vi ville bevege oss i en slik retning.

Resett vil fortsette å følge utviklingen i vårt naboland.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 1.2K
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]