Sampo Terho (Blå Framtid). REUTERS/Tuomas Forsell
annonse
annonse

Den finske regjeringen møttes to ganger forrige uke for å diskutere hvordan de skal reagere på avsløringene om omfattende seksuelt misbruk av barn, som Resett har skrevet flere saker om.

Minister for europaspørsmål, sport og kultur, Sampho Terho (Blå framtid, tidligere Sannfinnene) ønsker å reforhandle alle internasjonale avtaler:

– Den beste måten å fikse hele asylsystemet (…) er å flytte hele asylprosessen utenfor EU. Finland, som snart tar over EUs presidentskap, har en gyllen mulighet til å bidra slik at dette blir en realitet, uttaler Terho til Helsinki Times.

annonse

Men det er uenighet innad i regjeringen. Justisminister Antti Häkkänan (NCP) aviser forslaget, og sier det vil være en dårlig idé å gjøre forhastede endringer i konstitusjonen. Han påpeker også at internasjonale avtaler forbyr deportasjon av individer som risikerer dødsstraff.

Fredag avslørte regjeringen at de har undersøkt situasjonen rundt asylsøkere som ikke får oppholdstillatelse, og at det er nødvendig å øke muligheten for returer, særlig til Irak.

Ikke overraskende ble uttalelsene møtt med forskrekkelse fra det Helsinki Times kaller «eksperter i kjønnsforskning, menneskerettigheter og internasjonal lov».

annonse

Elina Pirjatanniemi, professor i konstitusjonell og internasjonal rett ved Åbo-universitetet twitret sin misnøye:

– Jeg blir målløs av erklæringen om nødvendigheten av å revurdere og tilpasse internasjonale avtaler. Jeg mangler ord som kan beskrive min forbløffelse.

Anu Koivunen, professor i kjønnsforskning ved universitetet i Tampere uttaler:

– Grensene for normalitet er i ferd med å endres. Jeg trodde aldri vi ville bevege oss i en slik retning.

Resett vil fortsette å følge utviklingen i vårt naboland.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon