Illustrasjonsbilde. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
annonse
annonse

For noen dager siden skrev Resett om ung elev ved Sjøstrand barneskole i Kristiansand som ble mishandlet av en 23 år gammel assistentlærer med utenlandsk opprinnelse.  Foreldrene ble gjort oppmerksom på hendelsen da gutten et par dager senere viste dem blåmerkene. De fikk ikke noe varsel fra skolen på tross av at eleven hadde varslet. Saken er nå anmeldt til politiet av foreldrene.

Eleven tok først saken opp med en annen lærer på egenhånd før foreldrene var klar over situasjonen. Men ingenting skjedde, gutten ble bare ignorert. Først da viste han blåmerkene til foreldrene, som kontaktet skolen. Det gikk hele fem dager med pågang fra foreldrene før skolen fulgte regelverket og innrapporterte foreteelsene til de rette kommunale innstanser. Foreldreutvalget ved skolen ble ikke informert.

Først to dager etter at Resett skrev om det, kom lokalavisen Fædrelandsvennen på banen. Folk som var i kontakt med avisen opplevde at de måtte insistere før avisen grep fatt i saken.

annonse

De har snakket med oppvekstdirektøren i Kristiansand:

– En ansatt ved skolen har vært hardhendt med en elev i en situasjon. Dette har påført eleven blåmerker på overarm og lår, opplyser oppvekstdirektør i Kristiansand kommune, Svein Ove Ueland.

Fædrelandsvennen skriver at guttens far mener at ordet «hardhendt» ikke er en dekkende beskrivelse.

annonse

– Vi vil kalle det fysisk og psykisk mishandling. Sønnen vår har fortalt til oss at han har blitt utsatt for vold, blitt skjelt ut, blitt bannet til, tatt bilder av og uthengt foran andre elever. Han sier også han har blitt tilbudt brus og godterier mot at han ikke skal fortelle om det som har skjedd, sier faren til Fædrelandsvennen.

Fædrelandsvennen har vært i kontakt med den ansatte.

– Det eneste jeg kan si er at jeg ikke vil kommentere saken. Jeg kjenner meg ikke igjen i anklagene, sier vedkommende til Fædrelandsvennen.

Det skal være «uklarhet om detaljene i hendelsesforløpet. Ueland vil ikke karakterisere hendelsen som vold,» skriver avisen videre.

– En ting er det som har skjedd. Hvordan dette har blitt håndtert av skolen er en annen sak. Ting må bli tatt seriøst når man går til det skrittet og varsler. Vi ønsker å strekke ut en hånd til andre som kan ha opplevd det samme, og si i fra til skolen at dette må det gjøres noe med, sier guttens far.

– Med dette håper jeg at skolehverdagen blir bedre og tryggere for elevene og dens ansatte i morgen enn den var i går.

Den ansatte har vært permittert siden hendelsen.

– Jeg ser alvorlig på dette, og synes det er trist. Dette skal ikke skje på skolen. Nå skal varslingsgruppa få klarhet i hendelsesforløpet. Jeg er i nær dialog med foreldrene, styreleder og FAU om saken, sier rektor Øystein Mosfjeld.

annonse

Motvillighet

Resett sitter på flere detaljer om skoleledelsens forsøk på å tone ned og avdramatisere hendelsen. Foreldrene til gutten opplevde det slik at de måtte mase for å få et møte. Rektors første forslag var at gutten og den voldelige assistentreren skulle snakke ut om det og ordne det i minnelighet.

Det er ikke godt å si hva vegringen til skoleledelsen skyldes. Kanskje er de generelt handlingslammet, men det er også mulig vi har med de lave forventingers rasisme å gjøre. Nettopp det Fædrelandsvennen unnlater å nevne, at vi har å gjøre med en assistentlærer med opprinnelse i Midtøsten, kan øke berøringsangsten. Man er redde for konflikt og bli oppfattet som rasistiske. I tillegg vil mange «unnskylde» en slik hendelse med kulturforskjeller.

Og de kan være reelle nok. Vi vet at korporerlig avstraffelse av barn er langt vanligere i mange innvandrermiljøer i Norge.

Men norsk skole må ikke «skli ut» og vekk fra den kultur som opprinnelig var her. Og norsk skoles sterke fokus på å bekjempe mobbing, kan ikke utelukkende se på relasjoner mellom elever. Lærerne må også holde sin sti ren. De skal være rollemodeller.

Rektor Mosfjeld ville først bagatellisere denne saken å unngå oppmerksomhet. Det har han ikke klart. Resett avdekket det for et riksdekkende publikum, noe som også tvang lokalavisen på banen.

Forhåpentlig innføres det nå nulltoleranse for den typen «hardhendt» behandling gutten opplevde, og også nulltoleranse for å trekke på skuldrene av det hos de ansvarlige på Sjøstrand skole, i Kristiansand kommune og for så vidt også i den lokale 4. statsmakt, Fædrelandsvennen.

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon