Illustrasjonsbilde. Taliban krigere. Foto: REUTERS/Parwiz/File Photo
annonse
annonse

En medgrunnlegger av Taliban som ble løslatt fra pakistansk fengsel i fjor er utnevnt som sjef for gruppens politiske kontor i Qatar.

Nettopp Qatar er landet der utsendinger fra den islamistiske bevegelsen forhandler med USA om en mulig fredsløsning i Afghanistan.

Taliban-talsperson Zabiullah Mujahid sier fredag at bevegelsens medgrunnlegger Abdul Ghani Baradar er tatt med i prosessen for å «styrke og bedre håndtere den pågående forhandlingsprosessen med USA».

annonse

Baradar koordinerte militæroperasjoner i Sør-Afghanistan før han ble pågrepet i 2010 i Pakistan. Han ble beskrevet som gruppens øverste militære leder, og den viktigste Taliban-toppen som hadde blitt tatt til fange siden starten på krigen i 2001. Kun grunnlegger Muhammad Omar skal ha vært over ham på rangstigen.

Fra amerikansk side har spesialutsending Zalmay Khalilzad ledet forhandlingene med Taliban, som har pågått i flere runder de siste månedene. Opprørsgruppa kontrollerer rundt halvparten av Afghanistan og gjennomfører regelmessig angrep mot afghanske styrker.

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon