Illustrasjonsbilde. Taliban krigere. Foto: REUTERS/Parwiz/File Photo
annonse
annonse

En medgrunnlegger av Taliban som ble løslatt fra pakistansk fengsel i fjor er utnevnt som sjef for gruppens politiske kontor i Qatar.

Nettopp Qatar er landet der utsendinger fra den islamistiske bevegelsen forhandler med USA om en mulig fredsløsning i Afghanistan.

Taliban-talsperson Zabiullah Mujahid sier fredag at bevegelsens medgrunnlegger Abdul Ghani Baradar er tatt med i prosessen for å «styrke og bedre håndtere den pågående forhandlingsprosessen med USA».

annonse

Baradar koordinerte militæroperasjoner i Sør-Afghanistan før han ble pågrepet i 2010 i Pakistan. Han ble beskrevet som gruppens øverste militære leder, og den viktigste Taliban-toppen som hadde blitt tatt til fange siden starten på krigen i 2001. Kun grunnlegger Muhammad Omar skal ha vært over ham på rangstigen.

Fra amerikansk side har spesialutsending Zalmay Khalilzad ledet forhandlingene med Taliban, som har pågått i flere runder de siste månedene. Opprørsgruppa kontrollerer rundt halvparten av Afghanistan og gjennomfører regelmessig angrep mot afghanske styrker.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon