Illustrasjonsbilde. Taliban krigere. Foto: REUTERS/Parwiz/File Photo

En medgrunnlegger av Taliban som ble løslatt fra pakistansk fengsel i fjor er utnevnt som sjef for gruppens politiske kontor i Qatar.

annonse

Nettopp Qatar er landet der utsendinger fra den islamistiske bevegelsen forhandler med USA om en mulig fredsløsning i Afghanistan.

Taliban-talsperson Zabiullah Mujahid sier fredag at bevegelsens medgrunnlegger Abdul Ghani Baradar er tatt med i prosessen for å «styrke og bedre håndtere den pågående forhandlingsprosessen med USA».

Baradar koordinerte militæroperasjoner i Sør-Afghanistan før han ble pågrepet i 2010 i Pakistan. Han ble beskrevet som gruppens øverste militære leder, og den viktigste Taliban-toppen som hadde blitt tatt til fange siden starten på krigen i 2001. Kun grunnlegger Muhammad Omar skal ha vært over ham på rangstigen.

Fra amerikansk side har spesialutsending Zalmay Khalilzad ledet forhandlingene med Taliban, som har pågått i flere runder de siste månedene. Opprørsgruppa kontrollerer rundt halvparten av Afghanistan og gjennomfører regelmessig angrep mot afghanske styrker.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.