I dag kom nyheten om at USA og Taliban etter samtaler i Qatar skal være enige om utkast til en fredsavtale som går ut på at USA trekker seg ut av Afghanistan om 18 måneder.
USAs spesialutsending Zalmay Khalizdad er på vei til Afghanistans hovedstad Kabul for å orientere president Ashraf Ghani om fremgangen etter avslutningen av de seks dager lange samtalene i Qatars hovedstad, melder NTB.
Paradigmeskift
For regjeringen i Kabul er beslutningen i Det hvite hus om å trekke ut troppene et sjokk. Det har gjennomgående vært antatt at USA nærmest ville stå i Afghanistan til evig tid, fordi man har trodd at det lå geopolitiske motiver bak. Afghanistan skulle etter antakelsene være viktig for USA for å ha innflytelse over en langt større region, inkludert over Iran, Russland, Kina, Pakistan og India.
Og for noen i Pentagon, State Department og CIA er nok denne geopolitiske motivasjonen reell. Men minst like avgjørende for den ekstremt lange tilstedeværelsen var troen på at vestlige styrker kunne legge grunnlag for demokrati og stabilitet og derigjennom også bekjempe radikal islam. Imidlertid har man stått i Afghanistan i 17 år, og det uten noen reell utsikt til å bekjempe Taliban eller hindre utenlandske ekstremister fra å oppholde seg der.
Det er flere grunner til at man har mislyktes, men det største hinderet er det manglende samarbeid Pakistan har gitt i kampen mot Taliban. Og med de ekstremt lange og i praksis ukontrollerbare grensene mellom Afghanistan og Pakistan, har krigen fortsatt år etter år. På det meste sto det 150.000 vestlige soldater i Afghanistan. De siste årene har det vært nede i 10-20.000.
90% av utgiftene til de afghanske sikkerhetsstyrkene betales av USA, og i all hovedsak betaler USA og andre internasjonale donorer for resten av statens utgifter også. Uten disse pengene, kommer det som er av statlige institusjoner til å kollapse.
Men i teorien kan man jo tenke seg at størrelsen på de afghanske sikkerhetsstyrkene kan reduseres betraktelig hvis det altså skulle bli reell fred med Taliban. Men det er ikke sikkert at Taliban klarer å nedkjempe de IS-lojale styrkene som har vokst frem de siste årene, og slik sett kan en eller annen form for krig fortsett selve etter denne avtalen.
Det er mange som nå er bekymret, både i og utenfor Afghanistan. Men likevel mener jeg Trump gjør rett i å trekke ut de amerikanske styrkene. Det var ingen utsikt til noen fred uansett, og de måtte stått der i mange tiår til bare for å bevare status quo, altså evig lavintensiv krig.
Trump gikk til valg på America first – nasjonsbygging hjemme snarere enn ute. Utrekningene fra Syria og Afghanistan er logiske konsekvenser av det.
Og nå må også Norge og utenriksdepartementet tenke gjennom sitt engasjement i Afghanistan på nytt.