Illustrasjonbilde. (AP Photo/David Goldman, file)
annonse
annonse

Finland er kanskje kåret til verdens gladeste land, men befolkningen blir eldre og det legger press på myndighetene til å få flere folk i arbeid for å kunne betale pensjonister.

Utfordringene knyttet til arbeidsmarkedet vil trolig være en viktig sak for mange finner når de skal stemme frem en ny regjering 14. april i år. Det melder Straitstimes.

Den nye regjeringen må se seg nødt til å få sysselsettingen opp på 75% av befolkningen i yrkesaktiv alder innen 2023, og mot 80% etter det. Ifølge en rapport som legger frem de fremtidige utfordringene for finske myndigheter.

annonse

Sysselsettingen er i dag på 72%, som ble satt som mål av Juha Sipilä i 2015. På det tidspunktet ble målsettingen ansett som umulig.

I 2015 var bare 68% av yrkesaktive i arbeid. Da var Finland  på vei ut av en treårig konjunkturnedgang, den andre siden finanskrisen.

Etter at Sipilas ble statsminister har regjering klart å få 140.000 flere i arbeid. Noe som er 150.000 jobber unna å berge Finlands velferdsmodell ifølge rapporten.

– Finansieringen av vår nordiske velferdsmodell som gjør oss til verdens gladeste land, med en utrolig høy levestandard, er avhengig på at vi har høy sysselsetting. Det vi trenger er at alle som kan jobbe er i arbeid, sa Nordea Bank ABPs sjefsøkonom Aki Kangasharju i et intervju med YLE Radio Suomi.

annonse

Juha Sipila sa på søndag at videre økonomisk vekst på 2% vil gradvis øke sysselsettingen mot målet på 75% yrkesdeltakelse.

Nordeas Kangasharju la til at løsningen er mer arbeidsmarkedsreformer for å øke antall ledige stillinger. Alternativt bør finnene belage seg på noe mer «beltespenning.»

– Hvis vi ikke oppnår høyere sysselsettingsnivåer, vil vi møte større anstrengelser, med kutt på utgifter og offentlige jobber, noe som fører til mindre skatteinntekter og høyere arbeidsledighet, sa Kangasharju.

Les også: Kraftmafiaens tåpelige forklaringer på dyr strøm

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon