Situasjonen er fortsatt svært spent i Caracas. Foto: Rodrigo Abd / AP / NTB scanpix
Venezuela skriver ned sin valuta med nesten 35 prosent til et nivå som er i tråd med vekslingskursen mot dollar på det svarte markedet.

Den offisielle valutakursen er nå fastsatt til 3.200 bolivar mot 1 dollar, opplyser en tjenestemann til nyhetsbyrået AFP. Til sammenligning er kursen 3.118 bolivarer på dolartoday.com, som fungerer som en referanse for svartebørsen.

annonse

Samtidig skal veksling tilbys av en teknologiplattform drevet av det private firmaet Interbanex, som sier de vil drive på grunnlag av tilbud og etterspørsel.

annonse
annonse

Les også: Siste fase av den «sosialistiske utopi»: Venezuela reiser inn i absolutt kaos

Kunngjøringen innebærer en stor kuvending fra president Nicolas Maduros regime, som har håndhevet streng valutakontroll siden 2003, samtidig som det har vært monopol på utenlandske reserver. Det har tvunget enkeltpersoner og bedrifter til å skaffe dollar på det svarte markedet, hvor kursen mot dollar var 30 ganger høyere enn den offisielle kursen.

Venezuela er hardt rammet av hyperinflasjon. Inflasjonen var i fjor på over 1,3 million prosent, ifølge Det internasjonale pengefondet IMF.

Den økonomiske krisen har ført til stor fattigdom, masseflukt og mangel på mat og medisiner.

Les også: Tett samarbeid mellom Iran, Venezuela og Hizbollah

Minst 35 mennesker ble drept og 850 pågrepet i forbindelse med de voldsomme protestene i Venezuela forrige uke, ifølge lokale menneskerettsgrupper.

– 35 personer ble drept i sammenheng med protestene siden mandag forrige uke, sier direktør Rafael Uzcategui i den ikke-statlige organisasjonen PROVEA.

En annen venezuelansk menneskerettsorganisasjon, Foro Penal, opplyser at 850 mennesker, blant dem 77 mindreårige, er pågrepet.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett-medlemskap finner du ved å trykke her.