Illustrasjonsbilde. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix
annonse
annonse

I årevis skal norsk etterretning ha forsøkt å rekruttere norske ansatte ved en norsk bedrift med fabrikk i Murmansk. Nå saksøker bedriften staten for millioner.

To av de ansatte ved Ølen Betongs fabrikk i Murmansk har de siste årene blitt pågrepet av russisk etterretning og kastet ut av landet, melder NRK.

Nå har Advokatfirmaet Schjødt sendt varsel om søksmål til staten på vegne av Ølen Betong med et krav som kan komme opp i flere hundre millioner kroner.

annonse

– De forsøkte å verve eller kontakte oss ved rundt ti forskjellige anledninger, sier administrerende direktør Atle Berge. Han må nå drive Murmansk-avdelingen fra Norge fordi han er utestengt fra Russland i ti år.

En ansatt i samme firma har flere ganger blitt oppsøkt av det som skal ha vært agenter fra PST og presset til å gi informasjon. Han ble til slutt pågrepet av russisk etterretning i Murmansk og ble truet med pistol samtidig som han fikk tilbud om å bli dobbeltagent. Også denne mannen er utvist fra Russland i ti år.

Søksmålsvarselet er rettet mot både Justis- og beredskapsdepartementet, og Forsvarsdepartementet. Sistnevnte bekrefter at de har hatt et møte med Berge, men ønsker ikke å kommentere innholdet.

annonse

Heller ikke PST ønsker å kommentere påstandene.

I en uttalelse til NRK skriver Russlands ambassade at de ikke «har noen lyst til å gyte olje på ilden og oppmuntre noen, som uten noen fakta beskylder Russland i alle synder, blant annet i spionasje».

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon