«Det er et problem når legen som må gjøre en diagnose, ikke kan formulere seg riktig på dansk. Medlemmene våre opplever jevnlig feilfortolkninger og ting som ikke forstås», sier lederen for organisasjonen Bedre Psykiatri i Ålborg, Lisbeth Larsen, til dansk TV2 Nord.
Uttalelsen kommer etter at det er avdekket at fire av ti leger som er ansatt i psykiatrien i Nordjylland har en utenlandsk bakgrunn. Nå fryktes det at språkproblemer kan føre til feildiagnoser som kan få alvorlige konsekvenser. Bedre Psykiatri mener at antall utenlandske leger i psykiatrien er for høyt.
I 2018 fokuserte TV2 Nord på en rekke tilfeller hvor psykisk syke har begått drap. I løpet av de siste fem årene har det kostet minst 14 liv i Nordjylland. I flere tilfeller hadde morderen vært i kontakt med psykiatrien umiddelbart før de begikk drap, men de ble ikke tatt inn på et psykiatrisk sykehus, fordi legene ikke trodde at det var presserende behov for behandling.
Av 81 leger i psykiatrien i Nordjylland er 49 utdannet i Danmark, mens de resterende 32 har fullført doktorgradsstudiet i utlandet.
«Tallet er alarmerende og mye høyere enn jeg trodde. Jeg tror ikke utenlandske psykiatere er mindre dyktige enn danske, men hvis det er språkproblemer er dette et problem», sier Erik Høgh-Sørensen fra Dansk Folkepart.
Han får støtte fra Per Larsen, som er konservativt medlem av regionrådet. Han mener ifølge TV2 Nord at det er behov for å undersøke om antall utenlandske leger utgjør et faglig problem. «I psykiatrien er det nettopp samtalen mellom lege og pasient som er viktigst når man foretar en diagnose, Og det er utrolig viktig at ingenting går tapt», sier han.
Psykiatrien i Nordjylland selv mener ifølge TV2 Nord at de tar vare på utfordringene mange utenlandske leger gir.
«Enten legene er danske eller utenlandske er det viktig at de kan kommunisere med pasientene. Derfor er vi også spesielt oppmerksomme på deres språklige evner. For oss er det viktigste at legene vi har kan løfte oppgaven de har fått – og de kan. Selvfølgelig står vi bak deres faglige ferdigheter, uansett hvor mange utenlandske leger vi har», sier direktør Tina Gram Larsen.