Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Uansett hvor mye noen skulle ønske det var annerledes, er ekstrem islamisme den mest alvorlige trusselen mot Norge

annonse

Når Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mandag nok en gang slo fast at ekstrem islamisme er den største trusselen mot rikets sikkerhet, var det som å lese en kopi av formuleringer fra tidligere rapporter. År etter år har tjenesten konstatert det samme. Trusselen mot Norge er overskyggende fra radikale islamistiske miljøer.

PST sier det slik:

«Den mest alvorlige terrortrusselen i 2019 vil fortsatt komme fra ekstreme islamistiske grupper. Det vurderes som mulig at ekstreme islamister vil forsøke å utføre terrorangrep her i landet. Samtidig vil antall nye personer som radikaliseres til disse gruppene fortsatt være lavt.»

Det interessante er at man har kunnet finne liknende formuleringer i Politiets Sikkerhetstjenestes (PST) rapporter gjennom hele 2010-tallet. De første formuleringene om at radikal islam utgjorde en trussel dukket opp allerede i 2008.

«Et voksende antall radikaliserte personer i Norge øker også sannsynligheten for at trusselaktører kan reise til konfliktområder, ha opphold i treningsleire, delta i jihad – eller i verste fall støtte eller delta i terrorhandlinger i Norge.»

annonse
annonse

Likevel uttalte Jonas Gahr Støre seg slik i 2010:

«Radikal islam er ikke et problem Norge i dag.»

Les også: PST mer bekymret for venstreekstreme enn høyreekstreme, men bare når det gjelder vold

Samme år skrev PST følgende i sin årlige trusselvurdering:

«Det pågår fremdeles radikalisering i enkelte av de ekstreme islamistiske miljøene i Norge. Noen få karismatiske lederskikkelser legitimerer og forherliger bruk av vold som et politisk virkemiddel, og oppfordrer andre til å støtte ekstreme islamistiske organisasjoner i utlandet.»

Man kan jo spørre seg hva det var Jonas Gahr Støre visste i 2010, som ikke PST var klar over.

Dessverre er det ikke bare Jonas Gahr Støre som var naiv.

I 2012 virket det imidlertid som at alvoret hadde sunket inn. Da kunne Arbeiderpartipolitiker Jan Bøhler kunngjøre at partiet ville forby jihad-reiser, noe som fram til da hadde vært lovlig. Da hadde unge muslimer begynt å reise til Syria for å slutte seg til radikale islamistgrupper.

– Jeg håper den nye loven trer i kraft ved nyttår, det vil gi PST og politiet tilgang til en rekke metoder for å forebygge terror, sier Jan Bøhler (A), første nestleder i Stortingets justiskomité til VG i 2012.

Likevel tok det flere år fra denne uttalelsen, til den etterfølgende blåblå regjeringen fikk på plass et lovverk som gjorde jihad-reiser straffbart.

Ja, hadde det ikke vært for at Den islamske stat (IS) havnet på FNs terrorlister, ville det vært vanskelig å straffeforfølge flere av de som PST nå frykter kan slutte seg til radikale islamistgrupper når de slipper ut av fengsel. På en pressekonferanse mandag trakk PST-sjefen fram at flere IS-medlemmer som er dømt i Norge, vil slippe ut i inneværende år

– Vi håper at de har kommet på bedre tanker mens de har sittet og sonet fengselsstraffer, men vi har ikke noe garanti for det. Særlig de som har vært i Syria og Irak, som har vært fremmedkrigere og slåss for ISIL, kan utgjøre en fare hvis de har beholdt sitt ideologiske ståsted, sa hun.

Hadde politikerne handlet tidsnok, ville flere av de kunne vært stanset før de reiste ut av landet og sluttet seg til verdens farligste terrororganisasjoner.

Men det er det få som snakker om i dag.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett-medlemskap finner du ved å trykke her.