Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Det har vært en økt rekruttering til enkelte av de venstreekstreme gruppene det siste året. 

annonse

Gruppene er også blitt mer aktive og voldelige, noe som har ført til en markant økning i deres utøvelse av politisk motivert vold rettet mot motstandere, skriver PST i sin åpne trusselvurdering for 2019.

Les også: Politiet advarer mot økt vold fra venstreekstreme

– Den mest samlende kampsaken som mobiliserer til venstreekstremisme, er motstanden mot personer og organisasjoner de definerer som høyreekstreme. Det er sannsynlig at venstreekstreme vil fortsette å kartlegge, sjikanere og forsøke å begå voldshandlinger mot høyreekstreme det kommende året, skriver PST og advarer videre:

Les også: Frp-topp frykter venstreekstrem vold i Norge

– Kontroversielle hendelser knyttet til disse sakene kan føre til demonstrasjoner som kan utarte i en voldelig retning. Norske venstreekstreme har kontakt med venstreekstreme i andre europeiske land. Dette vil representere en utfordring i 2019. Gjennom denne kontakten blir det norske miljøet knyttet inn i miljøer som har en langt lavere terskel for bruk av vold mot meningsmotstandere enn hva de norske miljøene har hatt de senere årene.

PST mener imidlertid at det er «svært lite sannsynlig» at vil forsøke å gjennomføre terrorhandlinger i 2019.

Høyreekstremisme

Om høyreekstreme skriver PST:

– Det er lite sannsynlig at norske høyreekstreme vil forsøke å gjennomføre terrorangrep i 2019, ettersom de fremdeles fokuserer på radikalisering og organisasjonsbygging.

PST advarer imidlertid om «at enkelte innvandrings- og islamfiendtlige grupper ser ut til å øke sin tilstedeværelse i de norske høyreekstreme miljøene,» noe som «vil utgjøre en særskilt utfordring det kommende året.»

Truslene vurdert opp mot hverandre

PST gjør altså en distinksjon. Det er «svært lite sannsynlig» at venstreekstreme vil utføre terrorhandlinger, mens det angivelig er «lite sannsynlig» at høyreekstreme vil utføre slike handlinger i 2019.

Islamister

Størst trussel anses å komme fra «ekstreme islamistiske grupper».

– Den mest alvorlige terrortrusselen i 2019 vil fortsatt komme fra ekstreme islamistiske grupper. Det vurderes som mulig at ekstreme islamister vil forsøke å utføre terrorangrep her i landet. Samtidig vil antall nye personer som radikaliseres til disse gruppene fortsatt være lavt, skriver PST.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.