Arendal 20170816. Telenor Norge presenterer ny rapport om digital sikkerhet og inviterer sheriffene i cyberspace til debatt. Justis og beredskapsminister Per Willy Amundsen deltar i debatten. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Etter angrepet på en AfD-politiker i Tyskland er Fremskrittspartiets tidligere justisminister Per-Willy Amundsen bekymret.

annonse

Mandag ettermiddag ble AfD-politikeren Frank Magnitz  alvorlig skadd etter å ha blitt overfalt av maskerte menn på åpen gate. Hvem som sto bak er foreløpig ikke kjent, men tirsdag ettermiddag ble det kjent at tysk politi antar volden er politisk motivert, ifølge BBC.

Angrepet gir likevel grunn til bekymring, mener Fremskrittspartiets Per-Willy Amundsen, som er tidligere justisminister. Han viser til at venstreekstreme både i Tyskland, Norge og andre europeiske land også tidligere har stått bak vold mot meningsmotstandere.

Les også: Politiet advarer mot økt vold fra venstreekstreme

– Dette er rystende og kan være et uttrykk for en politisk stemning på venstresiden som vi har sett utvikle seg over tid, hvor venstreradikale grupper vokser frem og utover vold. Intoleransen blir mer og mer synlig. Vi har også sett det samme over tid i USA, hvor venstreekstreme grupper har tatt i bruk særdeles udemokratiske virkemidler for å fremme sitt syn og vi ser det samme i Europa nå, sier Amundsen. 

– Er du bekymret for at dette kan skje i Norge?

– Ja, absolutt, sier Amundsen og viser til at huset og bilen til justisminister Wara før jul ble tagget med ordet «rasist» og tegningen av et hakekors. I tillegg hang en hyssing ut av bensintanken på bilen, hvilket blir ansett som et forsøk på å tenne på bilen eller en trussel om det.

Se det sjokkerende bildet etter angrepet på AfD-politikeren. Saken fortsetter under bildet. 

Venstreekstrem voldsutøvelse

Han påpeker at selv om høyreekstreme mobiliserer i større grad enn før i Norge, er det hovedsakelig venstreekstreme miljøer som står bak voldsepisoder den siste tiden.

–Det er jo høyreekstreme som ofte får medieomtale og det er klart det vekker uro når de marsjerer i gatene, men når man ser på hvem som faktisk utøver vold, så er det først og fremst de venstreradikale som står bak, sier Amundsen. 

Les også: «Antirasister» forsvarer og applauderer bruk av vold, kaller det selvforsvar

Han understreker at han har tillit til at Politiets Sikkerhetstjeneste følger de ekstreme miljøene og understreker at han mener det radikale islamistmiljøet for tiden utgjør den største trusselen mot rikets sikkerhet.

– Men representanter for myndighetene må kommunisere tydeligere hva slags trussel de venstreekstreme miljøene utgjør.

 

 

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.