En politimann holder tak i den venstrevridde voldsutøveren på Tøyen torg. Foto: Privat skjermdump/Lars Thorsen
annonse
annonse

De som sto bak svindelen i SOS Rasisme, kommunistene i Tjen Folket, forsvarer nå bruken av vold i en ytring på sin egen hjemmeside. Bakgrunnen er en voldshendelse der antifascister angrep fascister etter en lovlig markering i Østfold.

– Nazisters fremvekst er en trussel, og folket har rett til å forsvare seg mot denne trusselen. Det er ikke nødvendig å vente til nazistene angriper. Antifascistisk vold er alltid selvforsvar, også når den er offensiv, skriver Tjen Folket.

Tjen Folket hevder at de har fått ytringen sendt i en epost, og presenterer det som et eksternt bidrag. 

annonse

– Det er politiet som til mediene melder at en gruppe på fem antifascister angrep NMR-medlemmer (Nordiska Motståndsrörelsen) i et parkeringshus i Fredrikstad. Vi stoler aldri på politiet eller borgerlig media, så ingen må ta for god fisk at det de sier stemmer. Uansett applauderer vi innsatsen, skriver «innsenderen» til Tjen Folket.

Vold som verktøy 

– Vold er ikke det samme. Vold er et verktøy, og ulik vold må bedømmes ulikt ut ifra mål og konsekvensene den har. Vold finnes i samfunnet, og all historisk og nåtidig erfaring fra hele verden viser at nazisme og vold henger uløselig sammen. Der nazistene samler styrke vil de true og undertrykke politisk opposisjonelle og folk som ikke passer inn i deres verdensbilde. Deres vold er reaksjonær.

annonse

Les også: Politiet advarer mot økt vold fra venstreekstreme

– Noen likestiller nazistisk og antifascistisk vold, og hevder at antifascistene synker ned på nazistenes nivå når de bruker vold. Noen vil kanskje ha som hovedargument at vold avler vold, populært kalt en voldsspiral. Nazistene vil utøve makt og vold, men ikke bli utsatt for angrep eller lide tap. Målet med antifascistisk vold er ikke å overbevise flere om at det er rett. Formålet er å bekjempe de nazistiske gruppene, hindre at de vokser og skremmer eventuelle sympatisører fra å ta skritt nærmere nazistisk organisering.

– Arrestasjoner, bøter og annen represjon er belastende for antifascister. Selv for dedikerte antifascister kan det være skremmende at en eventuell politisak avslører navn til nazistene, og den økonomiske belastningen av dyre bøter kan være en stor påkjenning i seg selv, heter det videre.

Antifascistisk organisering er ikke bare angrepsstyrker, de har også baktropper som utøver viktige funksjoner.

– Det er ikke bare de som slåss med nazistene som er antifascister, og i denne kampen er det også mange andre måter å bidra på. De som deltok med slagord og mobilisering mot nazistene fortjener også honnør, og bidrar til å kvele den nazistiske slangen.

At aktivistene er villige til å ta denne risikoen vitner om uselvisk dedikasjon, prinsippfasthet og antifascistisk ånd. De gjør en viktig innsats, og gir ofre i kampen de aller fleste vil styre unna. Samtidig er denne kampen nødvendig for å stoppe nazistene, og derfor skal vi som antifascister ikke bare være imponerte, men også takknemlige overfor dem som gjør den nødvendige drittjobben, skriver Tjen Folket på sin hjemmeside.

annonse

Tjen Folket har blitt omtalt i Resett en rekke ganger, blant annet etter en voldsepisode under en antirasistisk markering på Tøyen. Medlemmer fra Tjen Folket ble også arrestert under Arendalsuka.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon