Illustrasjonsbilde. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
annonse
annonse

Ifølge Aftenposten har Frp statsråder i en årrekke fjernet «klima» fra instrukser til Oljedirektoratet (OD).

Mye tyder derfor på at partiet jobber i det stille med å arbeide for en mer nøktern tilnærming til klimaskremslene enn det de andre regjeringspartiene og opposisjonen presser på med.

Skal vi tro Aftenposten.

annonse
Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg sto for den offisielle åpningen av strømforsyning til Johan Sverdrup fra land. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Aftenpostens gjennomgang av tildelingsbrevene til OD viser følgende:

* I 20112012 og 2013 inneholdt tildelingsbrevet et eget resultatmål om oppfølging av klimaarbeidet. I 2012 og 2013 ble det slått fast at OD «skal bidra til at Norge oppfyller sine klima- og miljømessige målsettinger»

* Dette videreføres av Solberg-regjeringen som pkt. 3c i 2014.

Men så får Frp-statsrådene fastere hånd på rattet.

annonse

* I 2015 fjernes resultatmålet på klima, men formuleringen «, … herunder klima» kommer inn i hovedmålet. I hele tildelingsbrevet for 2015 er ordet klima kun nevnt én gang – som en hale på hovedmålet.

* I 2016 fjernes ordet «klima» fra tildelingsbrevet. Arbeid med CO₂-håndtering videreføres som et særskilt oppdrag i kap. 3.2.

* I 2017 finnes heller ikke ordet «klima» i tildelingsbrevet. Arbeid med CO₂-håndtering er nå redusert til en opplistet aktivitet der de skal støtte OED under kap. 3.3, Andre særskilte oppdrag.

* I 2018 finner en heller ikke ordet klima i tildelingsbrevet. Som i 2017 er CO₂-håndtering listet opp som en av flere i kap. 3.4.

* Situasjonen er sammenlignbar om man søker på ordet «miljø» som også brukes i mye mindre grad etter regjeringsskifte i 2013 enn før, skriver Aftenposten.

annonse

Se også: Lektor: Norsk natur raseres av vindmøller

Nedprioriterer miljø
– Det er dessverre alt for tydelig at regjeringen over tid har nedprioritert arbeidet med å kutte utslippene fra sokkelen, sier SVs miljøtalsperson i Stortinget Lars Haltbrekken, som tidligere var leder i Naturvernforbundet.

Lars Haltbrekken. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Klima er ikke engang nevnt i brevene som styrer Oljedirektoratets arbeid de siste tre årene. Tidligere olje- og energiminister Terje Søviknes hadde helt rett da han for ett år siden sa det var stø kurs i oljepolitikken, selv etter at Venstre kom inn i regjeringen, sier han.

Påtroppende olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) mottar nøkler til kontoret av avtroppende minister Tord Lien (Frp) på olje- og energidepartementet i 2016. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Se også: Klima og miljø på ville veier

Bjørnetjenester
Nestleder i energi- og miljøkomiteen på Stortinget, Espen Barth Eide (A) sier Freibergs holdning er veldig merkelig.

Espen Barth Eide. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Det er svært uheldig for bransjen, som jo slik jeg oppfatter det, selv ønsker å bidra til å oppnå klimamålene. Her gjør regjeringen med andre ord både oljebransjen og klimaet en bjørnetjeneste, sier han.

Barth Eide sier at regjeringen selv har sagt at klimapolitikken skal gjennomsyre hele regjeringens politikk.

Avviser «kritikken»

annonse

Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg vil ikke stille til intervju med Aftenposten om disse endringene, men i et skriftlig samlesvar via informasjonsavdelingen heter det:

– Påstanden om at statsråder fra Frp har nedprioritert oppgavene Oljedirektoratet har når det gjelder utslipp til luft fra sektoren stemmer ikke.

Viktig sektor

I 2015 ble 195.000 personer sysselsatt i den norske oljenæringen. I 2017 hadde dette tallet sunket til 170.200, en nedgang på 24.800 personer, skriver TU.

Totalt 6,1 prosent av all sysselsetting i 2017 kunne knyttes til oljenæringen.

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon