Foto: REUTERS/Luke MacGregor
annonse
annonse

I en ny undersøkelse fra YouGov fremkommer det at innbyggere i en rekke europeiske land har et antagonistisk syn på religionen islam. 

I en ny opinionsundersøkelse har YouGov kartlagt holdningene til religioner i åtte ulike vestlige og muslimske land. Det fremgår av resultatene at svært vesentlige andeler av befolkningene i vestlige land har et negativt syn på islam. 

38 prosent av britene sa seg enig i at «det pågår en fundamental konflikt mellom islam og verdiene i mitt samfunn». 46 prosent av franskmennene, 47 prosent av tyskerne, og 36 prosent av amerikanerne sa det samme. 

annonse

Andre religioner kom mye bedre ut i undersøkelsen, hva gjelder disses rykte i vestlige land. Blant britene mener bare seks prosent av det pågår en lignende verdikonflikt med buddhismen, og kun åtte prosent mener det samme om hinduismen og sikhismen. 

Les også: Drapstruet for å si at islam må følge franske lover

Ekstremisme

annonse

Det går også frem at mange bekymrer seg for økende, muslimsk ekstremisme i samfunnet. 66 prosent av britene, 72 prosent av franskmennene, 72 prosent av tyskerne og 56 prosent av amerikanerne sa at de var ganske eller veldig bekymrede for ekstrem islam.

Til sammenligning er vestlige bekymringer for ekstremisme i andre religioner langt mindre fremtredende i resultatene av denne undersøkelsen. For eksempel sier bare 18 prosent av britene at de er ganske eller veldig bekymret for jødisk ekstremisme.

Kristendom i muslimske land

Men også folk i fire land med muslimsk majoritet har blitt spurt om sitt syn på religion, og på kristendommen.

I Saudi-Arabia sier 25 prosent av de spurte seg enige i at «det pågår en fundamental konflikt mellom kristendommen og verdiene i mitt samfunn». Det samme sier 22 prosent i Algerie. 

I Egypt, som har en stor koptisk minoritet, sier derimot kun 7 prosent av de spurte seg enige i at kristendommen er i konflikt med landets verdier. 50 prosent av egypterne opplever at kristendommen generelt et kompatibel med verdiene i det egyptiske samfunnet. 

annonse

Også i De forente arabiske emirater er det en klar overvekt som mener at kristendommen er kompatibel med landets verdier (31 prosent), relativt til de som mener kristne verdier er i konflikt med deres kultur (13 prosent).

Les også: Halshuggingene i Marokko har noe med islam å gjøre. La ikke norske myndigheter feie det under teppet

Ekstrem islam i muslimske land

Også i de muslimske landene sier en vesentlig andel av de spurte at de er bekymret for muslimsk ekstremisme. 37 prosent av egypterne, 52 prosent av emirataraberne, 39 prosent av algerierne og 38 prosent av saudiaraberne slo fast at de var ganske eller veldig bekymret for ekstremisme i islam. 

Samtidig sier også en stor andel av de spurte i disse landene at at de bekymrer seg lite eller ikke i det hele tatt for islamsk ekstremisme. Dette gjelder 53 prosent i Egypt, 28 prosent i Emiratene, 48 prosent i Algerie og 22 prosent i Saudi-Arabia. 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon