Dennis Christensen. Foto av Mladen ANTONOV / AFP)
annonse
annonse

Dennis Christensen, som har sittet fengslet i Russland i snart to år, er kjent skyldig i religiøs ekstremisme og dømt til seks år i fengsel.

Christensen har allerede sittet i varetekt i over 600 dager i Russland, anklaget for å være en religiøs ekstremist. I mai 2017 ble dansken fra Jehovas vitner anholdt av russisk politi under en bibellesing i Orjol.

Onsdag ble han kjent skyldig i en domstol i byen og dømt til seks år i fengsel, ifølge Amnesty Danmark.

annonse

– Christensen har aktivt bidratt til fortsettelsen av aktivitetene for den forbudte religiøse ekstremistiske organisasjonen Jehovas vitner Orjol, sa den russisk dommeren, ifølge Amnesty Danmark.

Kritikkverdig

– Det er under all kritikk at Jehovas vitner karakteriseres som en ekstremistisk organisasjon og settes i samme kategori som voldelige terrororganisasjoner. Det hører ikke hjemme noen steder, sier Danmarks utenriksminister Anders Samuelsen.

– Utenriksministeriet og den danske ambassaden i Moskva har gjennom hele prosessen ytt konsulær bistand til Dennis Christensen, og det kommer vi til å fortsette med, sier han.

Trosforbud

I Russland er det forbudt for Jehovas vitner å eie eiendom, misjonere og praktisere sin tro.

annonse

Ifølge dommen er det er usikkert hvor lenge Christensen blir sittende fengslet og om varetektsfengslingen blir trukket fra soningstiden.

Amnesty anser Christensen som en samvittighetsfange.

– Vi ser dette som politisk forfølgelse. Det er helt ekstremt hva som foregår i Russland nå, sier generalsekretær Trine Christensen i Amnesty Danmark.

Minoriteter utsatt

– For øyeblikket er det mange medlemmer i religiøse minoriteter som tilbakeholdes og utsettes for represalier. Derfor er mange opptatt av nettopp denne dommen, sier lektor Annika Hvithamar ved Institutt for tverrkulturelle og regionale studier ved universitetet i København.

Jehovas vitner anslås å ha rundt 170.000 følgere i Russland, som har rundt 147 millioner innbyggere.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon