DIlek Ayhan er tidligere statssekretær i Nærings- og fiskeridepartementet og opprinnelig fra Tyrkia. Foto: Trond Viken / WIkicommons
annonse
annonse

Resett omtalte tirsdag Huaweis omfattende lobbyvirksomhet opp mot norske politiske myndigheter.

Våren 2017 var Huawei på frierferd. Da tok de kontakt med daværende næringslivsminister Monica Melands rådgiver, Dilek Ayhan. Dilek valgte å delta på gallamiddag i ærverdige Gamle logen, sammen med blant annet den kinesiske ambassadøren til Norge. Der holdt hun en tale hvor hun kom med en utstrakt hånd til det kinesiske mobilselskapet. 

– Det er en lys fremtid for det norsk-kinesiske økonomiske og kommersielle samarbeidet, sa hun i sin tale under middagen.

annonse

Hun skrøt også av Huawei.

– Vi setter pris på deres tilstedeværelse i Norge.

Kina er blant landene Norge ikke har sikkerhetsavtaler med, og Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) advarte tidligere denne uken mot Huaweis virksomhet.

Les også: Kina-giganten Huawei på frierferd hos norske politikere

Advarte

annonse

Et og et halvt år senere var tonen imidlertid en helt annen fra PST.

– Jeg har sagt at vi må være oppmerksomme på Huawei som aktør, som man kan regne med har tette bånd og samarbeid med kinesiske myndigheter, sa PST-sjef Benedicte Bjørnland da hun la frem tjenestens årlige trusselvurdering.

Deltar regelmessig

Nærings- og fiskeridepartementet avviser at det var kritikkverdig av den tidligere statssekretæren å lovprise Huawei.

– I talen vises det til en lys fremtid for det norsk-kinesiske økonomiske og kommersielle samarbeidet. Etter normaliseringen av de bilaterale relasjonene mellom Norge og Kina i desember 2016, har vi sett en positiv utvikling av handels- og næringslivssamarbeidet mellom Norge og Kina, sier kommunikasjonsrådgiver i departementet, Christine Spersrud-Haug.

annonse

Hun viser til at det aktuelle arrangementet var en middag, som markerte Huaweis 10-årsjubileum for deres tilstedeværelse i det norske markedet.

– Politisk ledelse inviteres til og deltar regelmessig på arrangementer i regi av handelskamre og bedrifter som har virksomhet, og bidrar til økt verdiskaping i Norge. Huawei har vært en viktig leverandør og samarbeidspartner i utbyggingen av mobilnettet i Norge.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon