Stadig mindre trygt å være jente i Sverige. Illustrasjonsbilde. Pixabay/Alexas_Fotos

34 %, mer enn hver tredje kvinne i Sverige i alderen 20-24 år, ble utsatt for seksuell kriminalitet i 2017. Det viser de siste tall fra Brottsförebyggande rådet (BRÅ).

År etter år presenteres skrekktall for hvordan utryggheten øker i Sverige, særlig blant kvinner. 42 % kvinner i alderen 20-24 undviker visse områder av frykt for å bli utsatt for noe kriminelt. 47 % frykter å bli voldtatt.

Og nå viser altså siste kartlegging at 34 % av kvinnene er blitt rammet av seksuell kriminalitet i 2017. Tilsvarende tall i 2012 var 4 %. Det handler altså om en eksplosiv økning, helt uten paralleller i et europeisk land i fredstid.

Ingen forstår hvorfor
Den akademiske ekspertise klør seg i hodet. Anders Östlund, kriminolog i politiregion Mitt Uppsala, sier til Uppsala Nya Tidning at det er «en sjokkerende utvikling som overrasker oss alle». BRÅ skal forske videre, sies det:

– Hvorfor det ser slik ut har jeg ikke noe svar på. Det er slikt BRÅ skal kikke på, sier Ôstlund.

Les også: I 2017 bevilget Sverige nest flest oppholdstillatelser noensinne

#MeToo har ikke hjulpet
#MeToo-kampanjen har ikke hatt noen effekt på antall anmeldte forbrytelser. Både Ôstlund og kollegaer hadde forventet en slik effekt. Kanskje det var de samme kriminologene som ble overrasket over den uteblitte effekten av de famøse «Tafsa inte»-armbåndene?

Östlund håper selvsagt at veksten kun skyldes at kvinner har blitt mer oppmerksomme på hva et overgrep faktisk er, og derfor i større grad anmelder:

– Jeg tror at bevisstheten rundt dette spiller en like stor rolle, rundt hva som er OK og ikke. Det er lavere toleranse i dag enn for 10-20 år tilbake for såkalt avvikende oppførsel.

Östlund snakker altså om 10-20 år tilbake i tid. Men 2012 er bare 5 år tidligere enn 2017.

Östlund innrømmer at den økende frykten faktisk kan ha endret kvinners bevegelsesmønster, or dermed redusert antall potensielle seksuelle overgrep. Med andre ord: Situasjonen er verre enn tallene tilsier:

– Ja, det er klart at dette kan redusere utsattheten. Men spørsmålet er om det er en ønsket tilstand. Mennesker skulle jo ikke behøve å sitte hjemme.

Det fins enda et dilemma, sier Östlund tilslutt:

– Hvis det fins en økende utrygghet, så må vi selvsagt snakke om det. Men jo mer vi snakker om det, desto mer utrygge risikerer vi at mennesker blir.

Foreløpige tall fra BRÅ for 2018 viser at veksten fortsetter. Antall anmeldte voldtekter har bl.a. økt med 8 % fra toppåret 2017. Voldtekter mot barn har økt med hele 13 %.