Prisvinnere og nominerte redaktører under Oslo Redaktørforenings årsmøte på Bristol i Oslo torsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
annonse
annonse

Det er nesten så man ikke tror det man leser. I går kom også Dagsavisens sjefredaktør Eirik Hoff Lysholm ut og sa at de hadde stengt kommentarfeltet. Det kommer bare uker etter at Nettavisen stengte sine og Vårt Land stengte ned sin debattplattform, Verdidebatt. Fra før har Dagbladet og Dagens Næringsliv lukket ned. På VG og i Aftenposten må man bruke fullt navn. Er det noen som har snakket sammen?

Lysholm snakker om debatt på en «saklig og ordentlig måte», men at «den formen debattene i kommentarfeltene ofte får, dessverre skremmer vekk mange fra å delta.»

– I fortsettelsen ønsker vi å bruke vår tid og våre publikasjoner til å stimulere til en bredere og bedre offentlig samtale gjennom flere leserinnlegg og kommentarer, med aksept for mange forskjellige synspunkt, men der avsender er tydelig legitimert og debatten føres med respekt og saklighet, skriver han.

annonse

Det høres mistenkelig ut som argumentene til Amedia-eide Nettavisen.

Alle vet vel hva det betyr. Det er igjen bare de som slipper gjennom portvokterne i debattredaksjonen som får ytre seg. Det er mennesker fra det samme sjikt i den eliten som ordlegger seg på en måte de er tillært, enten gjennom oppvekstsvilkår og familie eller gjennom utdannelsen og yrke/posisjon. Eller får å si det på en annen måte: de som tenker «riktig».

Les også: Vi kommer aldri til å stenge kommentarfeltene

Det kan umulig være økonomi som gjør at de stenger ned kommentarfeltene. Dagsavisen har ikke hatt allverdens mange kommentarer i døgnet, og de mottar mer enn 30 millioner kroner i pressestøtte hvert år. Å moderere deres kommentarfelt vil koste mindre enn 500.000 kroner i året er vår erfaring.

annonse

Dagsavisen overlater kommenteringen til de som er på Facebook. Det gjør jo at de kan få en viss tilbakemelding fra leserne/vanlige folk. Men på Facebook er det ikke alle som ønsker å være, og man mister de som av gode grunner trenger anonymitet for i det hele tatt å kunne ytre seg. Og de artiklene man er mest redde for reaksjonene på, kan man simpelthen unnlate å legge ut på Facebook.

Det er vanskelig å komme unna inntrykket av at de etablerte mediene i Norge bygger murer rundt seg selv i frykt for folks reaksjoner på den svadaen de sender ut. Fortsatt er det mange som likevel, det være seg av vane trolig, fortsetter å lese dem trofast.

Resett ønsker for øvrig de av Dagsavisens lesere som fortsatt vil ha en åpen debatt velkommen til vårt kommentarfelt.

Det vil fortsatt holdes åpent.

Opptatt av Ytringsfriheten? Meld deg inn i Ytringsfrihetsforbundet.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon