Skjermdump fra IS-propaganda som angivelig viser en IS-kriger i en bilbombe under kamper med SDF i provinsen Deir al-Zor øst i Syria. Foto: AP / NTB scanpix
Del

Nylige erobringer fra kurdisk-ledede styrker i Syria gjør at IS nå står igjen med under 1 prosent av landområdene som ekstremistgruppa kontrollerte i 2014.

annonse

Det opplyser den USA-ledede koalisjonens nestleder Christopher Ghika torsdag.

Koalisjonen og alliert kurdisk milits har erobret «rundt 99,5 prosent» av IS-kontrollerte områder, opplyser han. På det meste hadde den ytterliggående islamistgruppa IS kontroll over landområder på størrelse med Storbritannia i Syria og Irak.

Siden 2014 har en rekke offensiver fra ulike parter i krigen mot IS gjort at gruppa bare har igjen en liten stripe land helt øst i Syria.

annonse

Ønsker du å bidra til å holde Resett gående?

Tegn medlemskap eller Støtt oss med et enkeltbeløp

Husk at du også hjelper Resett når du kjøper fra våre annonsører

IS-krigere klamrer seg nå fast i et område nær landsbyen Baghouz, og mange innbyggere har lagt på flukt i påvente av en siste offensiv fra den kurderledede SDF-militsen.

Jihadister prøver ifølge Ghika å «rømme gjennom å blande seg med uskyldige barn og kvinner som forsøker å flykte fra kampene».

– Denne taktikken vil ikke lykkes, våre syriske partnere er fast bestemt på å finne ISIS hvor enn de gjemmer seg, og våre irakiske partnere har sikret sine grenser, sier Ghika, som bruker et annet akronym på gruppa.

Over 37.000 mennesker, de fleste av dem koner og barn av krigere, har flyktet fra IS-territorium siden SDF trappet opp sin offensiv med støtte fra den USA-ledede koalisjonen i desember, ifølge eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights.

SOHR mener det tallet omfatter rundt 3.200 personer som mistenkes å være IS-krigere.

annonse

Del
annonse
Ønsker du å bidra til å holde Resett gående? Tegn medlemskap eller Støtt oss med et enkeltbeløp

Husk at du også hjelper Resett når du kjøper fra våre annonsører