Skjermdump fra IS-propaganda som angivelig viser en IS-kriger i en bilbombe under kamper med SDF i provinsen Deir al-Zor øst i Syria. Foto: AP / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Nylige erobringer fra kurdisk-ledede styrker i Syria gjør at IS nå står igjen med under 1 prosent av landområdene som ekstremistgruppa kontrollerte i 2014.

Det opplyser den USA-ledede koalisjonens nestleder Christopher Ghika torsdag.

Koalisjonen og alliert kurdisk milits har erobret «rundt 99,5 prosent» av IS-kontrollerte områder, opplyser han. På det meste hadde den ytterliggående islamistgruppa IS kontroll over landområder på størrelse med Storbritannia i Syria og Irak.

Siden 2014 har en rekke offensiver fra ulike parter i krigen mot IS gjort at gruppa bare har igjen en liten stripe land helt øst i Syria.

IS-krigere klamrer seg nå fast i et område nær landsbyen Baghouz, og mange innbyggere har lagt på flukt i påvente av en siste offensiv fra den kurderledede SDF-militsen.

Jihadister prøver ifølge Ghika å «rømme gjennom å blande seg med uskyldige barn og kvinner som forsøker å flykte fra kampene».

– Denne taktikken vil ikke lykkes, våre syriske partnere er fast bestemt på å finne ISIS hvor enn de gjemmer seg, og våre irakiske partnere har sikret sine grenser, sier Ghika, som bruker et annet akronym på gruppa.

Over 37.000 mennesker, de fleste av dem koner og barn av krigere, har flyktet fra IS-territorium siden SDF trappet opp sin offensiv med støtte fra den USA-ledede koalisjonen i desember, ifølge eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights.

SOHR mener det tallet omfatter rundt 3.200 personer som mistenkes å være IS-krigere.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]