Vindmøller på Smøla i Møre og Romsdal. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
annonse
annonse

Langs norskekysten bygges det ut vindkraftverk i rasende fart, også i naturskjønne områder. Nå vokser motstanden i lokalsamfunnene.

For kort tid siden kunne Resett rapportere om omfattende utbygging av vindmøller langs norskekysten. Lektor Jørg Arne Jørgensen skrev i Stavanger Aftenblad om tapet av uberørt og vakker natur, ved oppføring av store vindmøller, som er svært synlige og dominerende i landskapet. Dessuten representerer kraftverkene en trussel for dyrelivet og økosystemene langs kysten.

Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE) har pekt ut 43 områder i hele landet som ønsket vurdert for vindkraftutbygging. Særlig Trøndelagskysten vil rammes hardt.

annonse

Resett har snakket med en innbygger på Frøya i Trøndelag. Der skal det påbegynnes utbygging av vindkraft i løpet av våren. Trønderenergi vil i samarbeid med tyske Stadtwerke München bygge 14 vindmøller på øya. Det tyske selskapet vil eie brorparten av møllene, som vil rage langt høyere enn de høyeste bygningene i Oslo.

Dette har forårsaket harme blant mange i befolkningen. Vedkommende Resett har snakket med sier at han er skuffet over forholdsmessig lite dekning av den massive utbyggingen i riksmediene. Han er engasjert i en aksjonsgruppe på Facebook, Nei til vindkraft på Frøya.

Underdimensjonerte visualiseringer

Det er særlig mangelen på ærlig kommunikasjon av planene motstanderne reagerer på.

annonse

– Det har vært dårlig med informasjon til folket. I visualiseringen som ble frontet i en lokalavis var møllene svært underdimensjonerte. Folket her har ikke fått et virkelighetsnært inntrykk av det som skal bygges, forteller Frøya-beboeren.

Han reagerer også på at man fra vindmølleforkjempernes side har omtalt vindkraftverkene som parker.

– Det har vært rot og kaos hele veien. Dårlig, villedende informasjon og visualiseringer. Bare det at man kaller det en vindmøllepark er misvisende. Dette er jo industrianlegg. 

Les også: Folkelig motstand stanser tysk vindkraft 

Sårbare økosystemer

annonse

I løpet av prosessen har man også endret planene flere ganger. Størrelsen på vindmøllene har økt radikalt fra den gangen planene først ble offentliggjort.

– I fjor kom beslutningen om at man skulle sette i gang til våren i år. I den forbindelse kom de også med ny informasjon,  endring av planene. Da hadde man redusert antall møller, men høyden på møllene ble økt, og det dramatisk. Slike endringer har skjedd flere ganger enn én. 

Den engasjerte Frøya-beboeren påpeker at Miljødirektoratet har frarådet at det konstrueres vindkraftverk på Frøya.

– Det er snakk om gigantiske landområder. Miljødirektoratet har frarådet vindmøller her. Man har ikke hatt nok informasjon om hvordan dette kan påvirke omgivelsene. Det handler for eksempel om støy, og om dyreliv. Hovedkorridoren for trekkfugler går rett gjennom Hitra og Frøya. Bare på Smøla har cirka 100 havørn blitt drept av vindmøller.

Monstermøller

Vindmøllene vil utvilsomt være dominerende i lokalsamfunnet. De vil rage hele 180 meter over bakken. Til sammenligning er Oslo Plaza, den høyeste bygningen i hovedstaden, 117 meter høyt.

– Det høyeste punktet på Frøya er 82 meter over havet. Det er flatt her. Så skal man altså bygge vindmøller på hele 186 meter. Selv om de har redusert antallet vindmøller, så blir likevel det totale bruksarealet større enn planlagt, fordi de har økt størrelsen på vindmøllene så dramatisk.

Foto: Skjermdump hentet fra NRK/KIM EDWIN JEKTVIK

Frøya-innbyggeren sår dessuten tvil rundt de påståtte gevinstene disse vindmøllene kan ha for klimaet. Man vil måtte kvitte seg med kopiøse mengder restavfall fra importerte materialer. Videre er det også konstatert at vindmøllene vil produsere svært lite energi, sammenlignet med hva man får ut av eksempelvis vannkraften. I dag står vindkraft for kun 1,9 prosent av norsk fornybar energi, og det etter massiv utbygging langs kysten.

annonse

– Dette er enorme konstruksjoner, det vil gå flere hundre tonn med metaller. Vi importerer alt, også dynamitten man bruker til å sprenge. Det er vel bare sementen som produseres i Norge. Det vil generere store mengder restavfall. Rotorbladene er laget av plast, som ikke er resirkulerbart.

Les også: Rekordstor økning i vindkraftproduksjonen

«Hysj, hysj»

Vindmøllemotstanderen hevder at det politiske lederskapet i kommunen forsøker å tie ihjel debatten om vindkraftverkene.

– Ap, som styrer med flertall i kommunen her, har forsøkt å holde dette skjult. Når man har hatt møter som har omfattet diskusjoner rundt dette har man lukket det for offentligheten. Enten har man skyldt på personalsaker, eller så har man bare lukket møtene uten grunn. Det er noen ugler mosen her. 

Motstanden er voksende, og på Frøya har det allerede blitt arrangert en demonstrasjon mot planene, der 350 personer møtte opp. Skal vi tro den engasjerte Frøya-beboeren ser det likevel mørkt ut.

– Vi begynner å få oversikt over motstanden rundt omkring i landet. Vi har engasjert en advokat til å se på saken. Det var en stor demonstrasjon på Frøya, med deltagere som kom helt fra Finnskogen. Natur og Ungdom har engasjert seg, og noen politikere fra Rødt har også vist motstand. Men, vi er redde for at den eneste muligheten vi har igjen er å ta dette til retten, sier han.

River lokalsamfunn i filler

Vindmøllemotstanderen slår nå alarm, og minner om at dette er en sak som vil få omfattende konsekvenser for hele landet.

– Dette er en sak av nasjonal interesse. Det er mange lokalsamfunn som rammes. Bare i Trøndelag er det 17 nye anlegg som planlegges. Turistene kommer jo hit for å se uberørt og vakker natur, og ikke det de kan finne i sin egen bakgård. Både i Danmark og Tyskland plukker de nå ned vindmøllene, nettopp fordi det er så mye motstand. Men, vi har en kraftkåt politikerskare, som bare ser penger. Og dette med vindmøller er helt nytt her til lands. Folk har ikke informasjon om dette.

Frøya-beboeren har en ingeniørutdannelse som er relevant for saken, og har god kjennskap til energisektoren. På grunn av de mange sterke følelsene i det lille lokalsamfunnet, ønsker vedkommende ikke å stå frem i pressen med navn.

– Denne saken river lokalsamfunnet i filler. Far og sønn blir uvenner over dette, og det er mye splittelse. Men det er tusenvis av medlemmer i aksjonsgruppen vår på Facebook.

Nasjonal vindkraftsplan

Til høsten kommer Nasjonal vindkraftsplan, der det vil felles en dom over vindkraftens gevinster og effekter. Den kan komme til å bli knusende, om vi skal tro vindkraftsmotstanderen.

– Når Nasjonal vindkraftsplan kommer til høsten, vil det blir ramaskrik. Da vil det kunne komme en knusende dom over disse såkalte parkene. Men innen det vil mye skade ha skjedd. 

Bergen og Hordaland Turlag har promotert en kampanje på sine nettsider, for bevaring av norsk kyst, fjell og skog i hele landet. I skrivende stund har nesten 8000 personer signert oppropet.

Trass i den omfattende motstanden og Miljødirektoratets sterke advarsler, stiller konsesjonsmyndigheten NVE seg avvisende til å stanse det omstridte prosjektet.

– Frøya vindkraftverk har en gjeldende konsesjon. Gjeldende konsesjoner vil ikke bli påvirket av om et område er utpekt eller ikke, sier Erlend Bjerkestrand, prosjektleder for Nasjonal ramme for vindkraft i NVE, til Frøya Nyheter.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon