Photo by TIMOTHY A. CLARY / AFP
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Kina avviser Tyrkias anklager om at en uigur lørdag døde i kinesisk fengsel og hevder mannen fortsatt er i live.

Lørdag opplyste tyrkiske myndigheter at uiguren Abdurehim Heyit, en poet og musiker, døde i et fengsel i Xinjiang. En talsperson for Tyrkias UD sa at dødsfallet har «styrket det tyrkiske folks reaksjon på de alvorlige menneskerettighetsbruddene i Xinjiang-regionen».

Les også: Kinas krig mot islamsk identitet

Ifølge tyrkiske myndigheter ble han dømt til åtte år i fengsel for verk han har komponert.

Talsperson Hua Chunying for kinesisk UD hevder imidlertid at dødsfallet er en «absurd løgn» og kaller uttalelsen fra Tyrkia «forkastelig». Kina publiserte søndag en video som viser en mann som sier han er Heyit og at han fortsatt er i live.

Den nordvestre Xinjiang-provinsen i Kina, hvor de fleste uigurene bor, har blitt satt under politisk overvåking de siste årene.

Opp mot 1 million uigurer og andre muslimske minoriteter er ifølge FN internert i leirer i Xinjiang. Kinesiske myndigheter omtaler interneringsleirene som «yrkesfaglige sentre» for mennesker som de mener står i fare for å slutte seg til islamske ekstremistgrupper eller separatistorganisasjoner.

Les også: Amerikanske politikere ber om hardere press mot Kina

Men menneskerettsgrupper sier Kina prøver å assimilere minoritetsgruppen og undertrykker dens religiøse og kulturelle praksis, som står i konflikt med kommunistisk ideologi og den dominerende han-kinesiske kulturen.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]