– Politiske krefter i Polen vil bruke det som har skjedd, til å få hentet polakker hjem, sier en forsker til Aftenposten. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Jakub Godzimirski, seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), betegner den diplomatiske krisen mellom Norge og Polen som «spektakulær».

annonse

Mandag ble den polske konsulen i Norge Slawomir Kowalski erklært uønsket som diplomat i Norge. Polen svarte med samme mynt og utviste en norsk konsul fra landet.

– Jeg har aldri hørt om noe lignende, sier Godzimirski til Aftenposten.

Forskeren poengterer at Kowalski er sendt som diplomat til Norge for å ta seg av konsulære saker. Barnevernssaker inngår i dette.

– Mange mener at barnevernet utøver sin myndighet på en kontroversiell måte. Når han sendes ut, så forsvinner personen. Problemet forsvinner ikke, sier Godzimirski.

annonse
annonse
– Overrasket

Han ser for seg at den diplomatiske krisen kan føre til at polske statsborgere velger å forlate Norge.

– Politiske krefter i Polen vil bruke dette for å få hentet polakker hjem. Det har vært et ønske lenge, sier Godzimirski som er overrasket over utfallet i saken.

– Jeg trodde at man skulle finne en mykere landing enn det som ble tilfellet, sier han.

Les også: 20 000 polakker har underskrevet protest mot Norge

Gjentatte klager

Konstituert kommunikasjonssjef Kristin Enstad i Utenriksdepartementet sa mandag til NTB at det er skuffende at Polen velger gjengjeldelse i denne saken.

– Vi har ikke fått klager fra polske myndigheter på norske diplomaters oppførsel i Polen. Det er derfor helt urimelig at Polen som en reaksjon utviser en norsk diplomat, sa hun.

Kowalski ble ifølge Enstad erklært uønsket som diplomat i Norge fordi hans personlige oppførsel ikke er forenlig med hans rolle og status som diplomat. Utenriksdepartementet har mottatt gjentatte klager på konsulen, som blant annet går ut på truende og til dels voldelig oppførsel mot offentlige tjenestemenn, og at han har hindret dem i deres arbeid.

I Polen planlegges det demonstrasjon utenfor den norske ambassaden etter utvisningen av konsul Slawomir Kowalski.

Demonstrasjonen er planlagt utenfor ambassaden i Warszawa på mandag. Det er den konservative katolske organisasjonen Ordo Iuris som står bak, melder ABC Nyheter.

Denne organisasjonen har blant annet bidratt til at en norsk kvinne på flukt fra barnevernet nylig fikk innvilget asyl i Polen.

Verken Utenriksdepartementet eller den norske ambassaden i Polen vil kommentere den planlagte demonstrasjonen.

Mandag ble den polske konsulen i Norge Slawomir Kowalski erklært uønsket som diplomat i Norge. Utenriksdepartementet begrunnet avgjørelsen med problematisk oppførsel fra Kowalskis side.

Polen svarte med samme mynt og utviste samme kveld en norsk konsul fra landet.

Kowalski må forlate Norge innen mandag.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett-medlemskap finner du ved å trykke her.