– Politiske krefter i Polen vil bruke det som har skjedd, til å få hentet polakker hjem, sier en forsker til Aftenposten. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Del

Jakub Godzimirski, seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), betegner den diplomatiske krisen mellom Norge og Polen som «spektakulær».

annonse

Mandag ble den polske konsulen i Norge Slawomir Kowalski erklært uønsket som diplomat i Norge. Polen svarte med samme mynt og utviste en norsk konsul fra landet.

– Jeg har aldri hørt om noe lignende, sier Godzimirski til Aftenposten.

Forskeren poengterer at Kowalski er sendt som diplomat til Norge for å ta seg av konsulære saker. Barnevernssaker inngår i dette.

annonse

Ønsker du å bidra til å holde Resett gående?

Tegn medlemskap eller Støtt oss med et enkeltbeløp

Husk at du også hjelper Resett når du kjøper fra våre annonsører

– Mange mener at barnevernet utøver sin myndighet på en kontroversiell måte. Når han sendes ut, så forsvinner personen. Problemet forsvinner ikke, sier Godzimirski.

– Overrasket

Han ser for seg at den diplomatiske krisen kan føre til at polske statsborgere velger å forlate Norge.

– Politiske krefter i Polen vil bruke dette for å få hentet polakker hjem. Det har vært et ønske lenge, sier Godzimirski som er overrasket over utfallet i saken.

– Jeg trodde at man skulle finne en mykere landing enn det som ble tilfellet, sier han.

Les også: 20 000 polakker har underskrevet protest mot Norge

annonse
Gjentatte klager

Konstituert kommunikasjonssjef Kristin Enstad i Utenriksdepartementet sa mandag til NTB at det er skuffende at Polen velger gjengjeldelse i denne saken.

– Vi har ikke fått klager fra polske myndigheter på norske diplomaters oppførsel i Polen. Det er derfor helt urimelig at Polen som en reaksjon utviser en norsk diplomat, sa hun.

Kowalski ble ifølge Enstad erklært uønsket som diplomat i Norge fordi hans personlige oppførsel ikke er forenlig med hans rolle og status som diplomat. Utenriksdepartementet har mottatt gjentatte klager på konsulen, som blant annet går ut på truende og til dels voldelig oppførsel mot offentlige tjenestemenn, og at han har hindret dem i deres arbeid.

I Polen planlegges det demonstrasjon utenfor den norske ambassaden etter utvisningen av konsul Slawomir Kowalski.

Demonstrasjonen er planlagt utenfor ambassaden i Warszawa på mandag. Det er den konservative katolske organisasjonen Ordo Iuris som står bak, melder ABC Nyheter.

annonse

Denne organisasjonen har blant annet bidratt til at en norsk kvinne på flukt fra barnevernet nylig fikk innvilget asyl i Polen.

Verken Utenriksdepartementet eller den norske ambassaden i Polen vil kommentere den planlagte demonstrasjonen.

Mandag ble den polske konsulen i Norge Slawomir Kowalski erklært uønsket som diplomat i Norge. Utenriksdepartementet begrunnet avgjørelsen med problematisk oppførsel fra Kowalskis side.

Polen svarte med samme mynt og utviste samme kveld en norsk konsul fra landet.

Kowalski må forlate Norge innen mandag.


Del
annonse
Ønsker du å bidra til å holde Resett gående? Tegn medlemskap eller Støtt oss med et enkeltbeløp

Husk at du også hjelper Resett når du kjøper fra våre annonsører