Forfatter Michel Houellebecq. AFP PHOTO/MIGUEL MEDINA

Michel Houellebecq er fransk forfatter (f. 1956), poet og filmregissør. Han regnes som en av Europas mest omdiskuterte forfattere og har ved sine uttalelser i intervjuer plassert seg selv til høyre i fransk politikk, selv om den gamle politiske båsplasseringen ikke lenger er aktuell.

annonse

Til tross for kontroversielle og provoserende uttalelser, er Michel Houllebecq en litterær superstjerne og Frankrikes største litterære eksportartikkel. For sine litterære prestasjoner ble Houellebecq 1. januar 2019 utnevnt til ridder av Legion d’honneur, den franske Æreslegionen – paradoksalt nok av presidenten selv. Det er verdt å merke seg at Houellebecq er en nådeløs kritiker av Macron og EUs maktelite.

Les også: En advarsel til nåtiden

Forfatteren har en unik posisjon i fransk kulturliv, men også Houellebecq har måttet møte for domstolen i Paris for kritikk av islam. Den nye franske inkvisisjonen. Nok en gang handler det om ytringsfriheten. I det ene øyeblikk blir Houellebecq forsøkt truet til taushet av myndighetene for sine ytringer, i det neste øyeblikk tildeles han landets høyeste utmerkelse for sine bøker, som inneholder alle de ytringene regimet er opptatt av å forby. Det forteller ganske mye om polariseringen i det franske samfunnet og om Macrons vingling.

Michel Houellebecqs nye roman

annonse
annonse

Både i Frankrike og i utlandet betraktes Houellebecq bøker som litterære sensasjoner og utkommer i store opplag. Hans nye bok «Sérotonine» (forlaget Flammarion) er foreløpig trykt i svimlende 320.000 eksemplarer bare i Frankrike, ifølge «The Guardian». Den franske avisen «Le Figaro» meldte at 90.000 eksemplarer ble solgt de tre første dagene. Boken er allerede utkommet i Tyskland, et av Europas største bokmarkeder. Også der er Houellebecq tiljublet. Romanen bekrefter Houellebecqs status som visjonær og folkets forfatter, skrev «Le Figaro».

Norsk utgave av «Sérotonine» utkommer i februar på CappelenDamm, med tittelen «Serotonin», oversatt av Tom Lotherington, en dyktig oversetter og kjenner av Frankrike og fransk kultur.

Les også: Dagens Europa: Kristne og jødiske symboler erstattes av islamske

En mild personlighet med sterke meninger

I et intervju med det amerikanske Harper´s Magazine for januar 2019, uttalte Houellebecq at den amerikanske presidenten, Donald Trump, «i sum er den beste presidenten jeg noen gang har sett». Begrunnelsen: «President Trump was elected to safeguard the interests of American workers; he’s safeguarding the interests of American workers». I samme intervju berømmet han Brexit, og karakteriserte britiske velgere som modige. – Jeg er selv en nasjonalist, sa han.

I forbindelse med prisen uttalte han at Europa var i gang med et svært spesiell form for selvmord, mord på de nasjoner Europa består av. Og den skyldige bak mordene var makteliten i EU. Den eneste løsningen han så var utmelding av EU.

Det er uhyre viktig for Europas skjebne at franske forfattere som Michel Houellebecq og Éric Zemmour og den tyske forfatteren Thilo Sarrazin når ut til folk med sitt litterære budskap, som omhandler politikernes bevisste nedbygging av nasjonalstatene og konsekvensene av globaliseringen. Denne massive litterære protesten som vi dag ser over hele Europa og den utrolige responsen blant leserne, har EU foreløpig ikke maktet å bremse.

Årets roman av Michel Houellebecq

Serotonin er et signalstoff i hjernen som påvirker kroppstemperatur, humør, søvn, appetitt og seksuelle drifter. Da kan man forstå at mangel på naturlig serotonin også har en sammenheng med depresjon.

Bokens hovedperson, Floriant-Claude, er som vanlig i Houellebecqs romaner en anti-helt, en depressiv agronom som befinner seg i et samfunn i krise. Ensom, frustrert og misfornøyd med det urbane livet han lever. Han er lei av jobben og sin japanske samboer og ønsker egentlig bare å forsvinne fra alt og alle. Det som fortsatt holder ham i gang er medisinering, antidepressiva, og drømmen om å treffe igjen sin tidligere kjæreste, Camille.

Floriant-Claude finner tilbake til sine røtter på landsbygda, men må frustrert innse at den er ødelagt av globalisering og av EUs politiske overstyring av fedrelandet. Bøndene får en økonomisk knekk og gjør opprør. På en vei i Normandie møter desillusjonerte bønder fransk opprørspoliti. Noen har bevæpnet seg og en voldsom konfrontasjon er uunngåelig. De «miserable» i handlingen minner sterkt om De gule vestene, men boken ble faktisk skrevet før demonstrasjonene tok til.

Les også: Frankrike: Macron forbereder ny lov mot kritiske ytringer om islam

Hovedpersonen er pessimistisk, sær og ensom og tiltrekkes av dekadense. Han forakter avfallssorterende øko-mennesker i Paris. Kulturkonflikten mellom befolkningen i provinsen og de velutdannede i Paris er handlingsmønsteret. Ifølge «The Guardian» er romanen en kritikk av politikere som «ikke kjemper for befolkningens interesser, men er rede til at dø for frihandel.»

Michel Houellebecq om islam og «Underkastelsen»

Houellebecq  betegnes som en visjonær og profetisk forfatter, som har sterkt fokus på samfunnets tiltagende forfall og eksistensielle krise. Hans bok fra 2015 «Underkastelsen» har solgt nesten 800.000 eksemplarer bare i Frankrike.

Handlingen utspiller seg i Frankrike der en islamistisk presidentkandidat vinner valget og innleder en islamisering av det franske samfunnet. Boken ble lansert samme dag som islamistiske terrorister gikk til angrep på satireavisen Charlie Hebdo og drepte 12 personer. Houellebecq måtte selv gå i dekning på hemmelig sted.

«Underkastelsen» har provosert mange som anser boken for å være islamofobisk. Men til tross for protester fra venstreekstremister skal boken nå tv-filmes og vil sannsynligvis bli sett av hele befolkningen. Forfatteren møtte kritikken med tørt å bemerke at han «formodentlig er islamofobisk».

Vi opplever igjen at sterke motkrefter til globalismens meningsterror kan gjøre seg gjeldende på fredelig vis. Det avgjørende slaget vil stå om ytringsfriheten.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett-medlemskap finner du ved å trykke her.