Forfatter Christina Wahldén. Foto: LA2 via Wikimedia Commons.
annonse
annonse

Læringsressurser til bruk i voksenopplæringen av innvandrere til Sverige oppfordrer nyankomne om å ikke stemme på Sverigedemokraterna.

En bok kalt «Valget er ditt», som er et litterært verk til bruk i svenskundervisning i regi av Svenska för invandrare (SFI), har den siste tiden fått stor oppmerksomhet i sosiale medier. Samhällsnytt har gått boken og forfatteren noe nærmere i sømmene.

Boken handler om den fiktive karakteren Hamed, som har kommet til Sverige som såkalt enslig mindreårig asylsøker, og som nå skal stemme i et svensk valg for aller første gang. Hamed mener det er viktig at hans stemme blir hørt. 

annonse

I boken skildres det hvordan Hamed resonnerer seg frem til hvilket parti han skal stemme på.

– Hamed synes at miljøet er det viktigste spørsmålet. Burde han stemme på Centerpartiet? Hamed vet ikke. Centerpartiet eller Miljöpartiet?, heter det i boken

Les også: Brutal ransbølge mot barn og unge i Malmö

«SD liker ikke utlendinger»

annonse

En ting gjøres imidlertid krystallklart. Hamed skal ikke stemme på Sverigedemokraterna. 

– Hamed skal ikke stemme på Sverigedemokraterna. De liker ikke mennesker som kommer til Sverige fra andre land. 

Dette har fått mange til å reagere sterkt i sosiale medier. En av dem er SDs riksdagspolitiker Paula Bieler, som delte et bilde av boksiden inneholdende den omstridte, overnevnte påstanden. Bieler kaller dette løgn.

– Denne teksten skal finnes i boken «Valget er ditt» (Vilja forlag), tiltenkt for bruk i undervisning for «unge voksne». Stykket under står i den skjønnlitterære delen, men hele boken handler om å gi info om valg i Sverige. Så hvorfor ikke passe på å lyve om SD?, skriver den svenske rikspolitikeren på Facebook. 

annonse

Les også: Tyrkiske Ahmet utsatte svensk jente for brutal voldtekt – fikk tre måneders fengselsstraff

Aktivistisk forfatter

Det er forlaget Vilja med sitt datterselskap Nypon som har gitt ut boken, som er skrevet av migrantaktivisten Christina Wahldén. Forlagene er en del av Sveriges ledende utdanningsforlag, kalt Studentlitteratur. 

I en annen bok har Wahldén skrevet om drukningsulykker i Middelhavet. Denne boken handler om en ung gutt, Gash, som er på flukt fra Eritrea, og fremstilles som om han kun vil være trygg dersom han kommer seg med båt over til Europa. I stedet for å ta seg til det første trygge landet han kan komme til, har han bestemt seg for å reise til nettopp Sverige. 

Wahldén har engasjert seg for å liberalisere svensk migrasjonspolitikk, også ved å holde foredrag. I 2015 hevdet hun, under et arrangement kalt «Möteplats Litteratur», at migrantene som kommer til Sverige er høyt utdannede.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon