Den Iranske presidenten Hassan Rouhani Foto: HO / Iranian Presidency / AFP)
Del

Et tett samarbeid mellom etterretningstjenestene Mossad, CIA og MI6 hjalp en iransk atomvåpenekspert med kunnskap om Irans atomvåpenprogram ut av Iran, og, i ly av innvandringsstrømmen, gjennom Tyrkia og Europa til Storbritannia, skriver flere britiske og israelske aviser, deriblant Daily Mail og World Israel News.

annonse

Den siste strekningen ble han fraktet i en jolle fra Calais og gikk i land i Kent på nyttårsaften sammen med 12 andre innvandrere.

Vitenskapsmannen ble først smuglet ut av sitt hjemland og inn i det nærliggende Tyrkia av den israelske hemmelige tjenesten Mossad, som operer aktivt inne i Iran.

Den iranske forskeren brakte med seg informasjoner om Irans kjernefysiske program. Han bidro tidligere gjennom sine informasjoner til planleggingen av 2012-mordet på Teherans topp kjernefysiske ekspert, skriver Daily Mail.

annonse

Ønsker du å bidra til å holde Resett gående?

Tegn medlemskap eller Støtt oss med et enkeltbeløp

Husk at du også hjelper Resett når du kjøper fra våre annonsører
Begravelsen til Mostafa Ahmadi Roshan. (AP Foto/Mehr News Agency, Mojtaba Heidari)

Les også: Iran har bygget ny våpenfabrikk i Syria

MI6 sto overfor et problem, skriver den britiske avisen. Etterretningstjenesten ønsket å intervjue forskeren, og å hjelpe ham med å komme seg til Amerika, men i motsetning til USA, er Storbritannia fortsatt en del av avtalen med Iran som er ment å forhindre at Iran videreutvikler atomvåpen, men som USA og Israel ikke har noen tro på. MI6 hadde ikke lyst til å skade avtalen ved å bli avslørt som hjelpere til en i Irans øyne landsforræder.

Dessuten ble hans tilstedeværelse i Frankrike raskt oppdaget av iranske agenter, og MI6 var informert om at en spesiell enhet av den islamske revolusjonære garden hadde blitt sendt ut for å ta livet av spionen.

«En gang i Frankrike ble spørsmålet om hvordan å få ham til Storbritannia diskutert. Vi kunne ikke bare fly ham inn. Selv om det var uvanlig, ble det bestemt å infiltrere ham inn i en gruppe med reisende som forberedte seg på å krysse Kanalen med båt», forteller en representant for den britiske hemmelige tjenesten til Daily Mail.

annonse
Ønsker du å bidra til å holde Resett gående? Tegn medlemskap eller Støtt oss med et enkeltbeløp

Husk at du også hjelper Resett når du kjøper fra våre annonsører