Den Iranske presidenten Hassan Rouhani Foto: HO / Iranian Presidency / AFP)
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Et tett samarbeid mellom etterretningstjenestene Mossad, CIA og MI6 hjalp en iransk atomvåpenekspert med kunnskap om Irans atomvåpenprogram ut av Iran, og, i ly av innvandringsstrømmen, gjennom Tyrkia og Europa til Storbritannia, skriver flere britiske og israelske aviser, deriblant Daily Mail og World Israel News.

Den siste strekningen ble han fraktet i en jolle fra Calais og gikk i land i Kent på nyttårsaften sammen med 12 andre innvandrere.

Vitenskapsmannen ble først smuglet ut av sitt hjemland og inn i det nærliggende Tyrkia av den israelske hemmelige tjenesten Mossad, som operer aktivt inne i Iran.

Den iranske forskeren brakte med seg informasjoner om Irans kjernefysiske program. Han bidro tidligere gjennom sine informasjoner til planleggingen av 2012-mordet på Teherans topp kjernefysiske ekspert, skriver Daily Mail.

Begravelsen til Mostafa Ahmadi Roshan. (AP Foto/Mehr News Agency, Mojtaba Heidari)

Les også: Iran har bygget ny våpenfabrikk i Syria

MI6 sto overfor et problem, skriver den britiske avisen. Etterretningstjenesten ønsket å intervjue forskeren, og å hjelpe ham med å komme seg til Amerika, men i motsetning til USA, er Storbritannia fortsatt en del av avtalen med Iran som er ment å forhindre at Iran videreutvikler atomvåpen, men som USA og Israel ikke har noen tro på. MI6 hadde ikke lyst til å skade avtalen ved å bli avslørt som hjelpere til en i Irans øyne landsforræder.

Dessuten ble hans tilstedeværelse i Frankrike raskt oppdaget av iranske agenter, og MI6 var informert om at en spesiell enhet av den islamske revolusjonære garden hadde blitt sendt ut for å ta livet av spionen.

«En gang i Frankrike ble spørsmålet om hvordan å få ham til Storbritannia diskutert. Vi kunne ikke bare fly ham inn. Selv om det var uvanlig, ble det bestemt å infiltrere ham inn i en gruppe med reisende som forberedte seg på å krysse Kanalen med båt», forteller en representant for den britiske hemmelige tjenesten til Daily Mail.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]