Den Iranske presidenten Hassan Rouhani Foto: HO / Iranian Presidency / AFP)
annonse
annonse

Et tett samarbeid mellom etterretningstjenestene Mossad, CIA og MI6 hjalp en iransk atomvåpenekspert med kunnskap om Irans atomvåpenprogram ut av Iran, og, i ly av innvandringsstrømmen, gjennom Tyrkia og Europa til Storbritannia, skriver flere britiske og israelske aviser, deriblant Daily Mail og World Israel News.

Den siste strekningen ble han fraktet i en jolle fra Calais og gikk i land i Kent på nyttårsaften sammen med 12 andre innvandrere.

Vitenskapsmannen ble først smuglet ut av sitt hjemland og inn i det nærliggende Tyrkia av den israelske hemmelige tjenesten Mossad, som operer aktivt inne i Iran.

annonse

Den iranske forskeren brakte med seg informasjoner om Irans kjernefysiske program. Han bidro tidligere gjennom sine informasjoner til planleggingen av 2012-mordet på Teherans topp kjernefysiske ekspert, skriver Daily Mail.

Begravelsen til Mostafa Ahmadi Roshan. (AP Foto/Mehr News Agency, Mojtaba Heidari)

Les også: Iran har bygget ny våpenfabrikk i Syria

MI6 sto overfor et problem, skriver den britiske avisen. Etterretningstjenesten ønsket å intervjue forskeren, og å hjelpe ham med å komme seg til Amerika, men i motsetning til USA, er Storbritannia fortsatt en del av avtalen med Iran som er ment å forhindre at Iran videreutvikler atomvåpen, men som USA og Israel ikke har noen tro på. MI6 hadde ikke lyst til å skade avtalen ved å bli avslørt som hjelpere til en i Irans øyne landsforræder.

Dessuten ble hans tilstedeværelse i Frankrike raskt oppdaget av iranske agenter, og MI6 var informert om at en spesiell enhet av den islamske revolusjonære garden hadde blitt sendt ut for å ta livet av spionen.

annonse

«En gang i Frankrike ble spørsmålet om hvordan å få ham til Storbritannia diskutert. Vi kunne ikke bare fly ham inn. Selv om det var uvanlig, ble det bestemt å infiltrere ham inn i en gruppe med reisende som forberedte seg på å krysse Kanalen med båt», forteller en representant for den britiske hemmelige tjenesten til Daily Mail.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon