Illustrasjonsbilde. Foto: AP / Rahmat Gul /NTB scanpix
annonse
annonse

Flyktninghjelpen ber landene som har deltatt i krigen i Afghanistan, blant dem Norge, om å stille mer opp for sivilbefolkningen.

– Landene som har vært direkte involvert i krigen, må ikke vende ryggen til de sivile som har betalt den høyeste prisen for 40 år med vold, sier Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland, som er på besøk i Afghanistan.

1,5 millioner mennesker er internt fordrevet og Flyktninghjelpen advarer om at antallet har økt ettersom krigen er blitt mer intens. Dette har skjedd samtidig med at det pågår forsøk på få til en fredsavtale.

annonse

Organisasjonen peker på en rad dystre fakta om landet, der USA og andre vestlige land i 2001 hjalp en allianse av krigsherrer og opprørere til makten.

17 millioner, nesten en tredel av Afghanistans innbyggere, bor i konfliktrammede områder. Rundt 6,3 millioner mennesker trenger humanitær hjelp, og 60 prosent av dem er barn. 1,5 millioner mennesker er internt fordrevne og 2,6 millioner er på randen av sult.

I løpet av 2018 ble 1.150 skoler angrepet eller okkupert, og dermed mistet ytterligere en halv million barn mulighet til å gå på skole, ifølge Flyktninghjelpen.

Lengter etter fred

Hjelpeorganisasjonen mener krigens ofre i løpet av fjoråret ble stadig mer neglisjert og påpeker at mange av dem befinner seg i områder som er vanskelig å nå. Egeland oppfordrer landene som har deltatt i krigen til å øke støtten til de sivile.

– Afghanerne på landsbygda har levd med skiftende frontlinjer i årtier og lengter etter sikkerhet, en mulighet til å vende tilbake til sine hjemsteder og til å skaffe seg et levebrød igjen, sier Egeland.

Taliban-kontroll

Regjeringen i Kabul har nå bare kontroll eller innflytelse over 53,8 prosent av landet, mens Taliban stort sett styrer i de øvrige områdene, går det fram av den siste rapporten fra USAs spesialinspektør for Afghanistan, John Sopko.

Rundt 35 medlemmer av de afghanske sikkerhetsstyrkene blir nå drept daglig, og president Ashraf Ghani opplyste i forrige måned at 45.000 politifolk og soldater var drept siden han tiltrådte i 2014.

Amerikanske myndigheter og Taliban har innledet forhandlinger, og planen er at partene skal møtes igjen i Qatars hovedstad Doha i slutten av denne måneden.

Haqqani

Tirsdag gjorde Taliban kjent sitt forhandlingsteam, som omfatter den fengslede opprøreren Anas Haqqani. Hans bror Sirajuddin er leder for det mektige Haqqani-nettverket og nestleder i Taliban.

annonse

Haqqani-nettverket anklages for noen av de mest brutale terroraksjonene i Afghanistan, blant annet angrepet mot Serena Hotel i Kabul i 2008, der daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre befant seg og den norske journalisten Carsten Thomassen ble drept.

Taliban ber om at Haqqani løslates, men det blir avvist av en talsmann for president Ashraf Ghani.

USA-tilbaketrekning

Taliban nekter å forhandle med den afghanske regjeringen, som de anser som «løpegutter» for amerikanerne.

USAs spesialutsending Zalmay Khalilzad har lagt ut på en rundreise til seks forskjellige land for å forberede fredssamtalene med den afghanske opprørsgruppen.

USA har planer om å trekke ut halvparten av sine 14.000 soldater fra Afghanistan, men Khalilzad har gjort det klart at dette avhenger av situasjonen på bakken og at Taliban må forhandle også med den afghanske regjeringen.

Fakta om Afghanistan

* I oktober 2001, få uker etter 11. september-angrepet, sto USA i spissen for en invasjon som styrtet det afghanske Taliban-regimet og hjalp en opprørsallianse til makten.

* USA og deres NATO-allierte hadde på det meste over 150.000 soldater i landet.

* NATO avsluttet sine kampoperasjoner i Afghanistan i 2014. Gjennom støtteoperasjonen Resolute Support Mission har forsvarsalliansen imidlertid fortsatt rundt 7.500 soldater i landet.

* USA hadde ved årsskiftet rundt 14.000 soldater i Afghanistan, men president Donald Trump har varslet tilbaketrekking av rundt halvparten innen sommeren.

* Norge har i dag om lag 60 spesialsoldater i Afghanistan. Regjeringen har besluttet at dette antallet skal videreføres ut 2019.

* Krigen i Afghanistan har anslagsvis kostet over 110.000 mennesker livet, blant dem 2.400 amerikanske soldater.

* Nesten 2,5 millioner afghanere er ifølge UNHCR registrert som flyktninger, men det antas at ytterligere 1 million afghanere lever som uregistrerte flyktninger i Pakistan.

* 1,5 millioner afghanere er internt fordrevne, og 2,6 millioner afghanere er ifølge Flyktninghjelpen på randen av sult. (NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon