Det Muslimske Trossamfunn i Mandal måtte søndag ha assistanse fra politiet, etter en intern konflikt over et ønske om valg av nytt styre.
»En splittelse av oppstått i Det Muslimske Trossamfunn i Mandal. Denne skal være et resultat av en innkallelse til generalforsamling, som styret ikke skal ha hatt kjennskap til. I tillegg er også et kontantuttak på 110 000 kroner en del av konflikten. Dette rapporterer Lindesnes Avis.
Styrelederen i Muslimsk Råd Agder, Akmal Ali Malik, mener at konflikten i Mandal er ødeleggende.
– De forskjellige medlemmene og menighetsforsamlingene er selvstendige og vi bestemmer ikke hvordan de skal drive egen forsamling. Muslimsk Råd er kun et hjelpende og rådgivende organ, der de aller fleste forsamlingene selv velger et tett samarbeid med rådet, sier Malik.
Videre hevder han at Muslimsk Råd Agder ikke er en del av striden.
– Og det er viktig å påpeke at Muslimsk Råd Agder ikke føler de har noen konflikt med Det Muslimske Trossamfunn i Mandal. Faktisk har Muslimsk Råd i Agder også bidratt til å få nåværende styret i Mandal opp å stå. Så hva de mener nå må vel de stå for, sier Malik
Les også: Vi er ikke et stykke tørt ved
Kontantuttak
En person er beskyldt for å ha tatt 110 000 kroner fra trossamfunnets konto, uten at styret var informert. Summen skal ha blitt tilbakeført til kontoen.
Uttaket skal imidlertid ha blitt politianmeldt. Styreleder Malik i Muslimsk Råd Agder tviler imidlertid på at anmeldelsen av uttaket vil føre til tiltale, da pengene raskt ble tilbakeført. Men styreleder Bashar Alahmed i samfunnet i Mandal, har konstatert at flere uttak har kvalifisert til politianmeldelse
13. mai i fjor ble det valgt et nytt styre i Det Muslimske Trossamfunn i Mandal. Miljøet har den siste tiden imidlertid vært preget av sterk splittelse. På en side står imamen Haji Mohammad Ashraf og hans støttespillere, på den andre står styret, med styreleder Bashar Alahmed og imam Abdurrahman Sabbaggh i front.
Imam Ashraf, som tidligere også har sittet i styret i trossamfunnet, har sammen med sine støttespillere ønsket å kalle inn til generalforsamling, fordi de mener at det sittende styret er ugyldig valgt. Under et møte i trossamfunnet søndag ble det imidlertid besluttet at det kalles inn til ny generalforsamling og nyvalg i april.
Uautorisert innkallelse
Styreleder i Det Muslimske Trossamfunn i Mandal, Bashar Alahmed, anklager Muslimsk Råd Agder for å kalle inn til den omstridte generalforsamligen, uten at styret i Mandal var informert.
– Hva består splittelsen i, og hvordan var Muslimsk Råd involvert?, spør journalisten fra Lindesnes.
– At det nettopp var Muslimsk Råd Agder som annonserte og inviterte til generalforsamling, uten at styret i Mandal ble forespurt. Og det gjorde de med støtte fra Muslimsk Union i Agder. Det hele fremstår som merkelig, sier Alahmed
Høy temperatur
Frontene er steile, og under søndagens møte ble temperaturen så høy at enhetsleder Anne Margrethe Ruud fra Agder politidistrikt så seg nødt til å gripe inn.
– Politiet er her for å ivareta at denne forsamlingen holder seg innenfor rammen av norsk lov. Om dere har vedtekter som sier at det er styret som skal kalle inn til generalforsamling, så må styret gjøre det. Det betyr at om styret ikke har kalt inn til generalforsamling, er ikke dette et møte hvor dere kan stemme, sa hun, da hun tok ordet under møtet.
Partene ble så enige om å følge politiets oppfordring.
Les også: Islam funker – Norge splittes
Ordensmakt og politisk ledelse
Også ordføreren i Mandal kommune, Alf Erik Andersen (Frp), deltok på møtet som observatør. På Facebook skriver han at han tror man nå finner løsninger på problemene.
– Stort engasjement, men jeg er helt sikker på at nå finner man gode løsninger, der alle blir inkludert og hørt, når det innkalles til årsmøte i april, skriver ordføreren.
Flere stusser over at ledende politifolk og lokalpolitikere deltok på møtet. I en leder i Lindesnes Avis spekuleres det om det kan være muffens på gang.
– Det er ingen årsmøter eller generalforsamlinger i regionen som får et så stort oppbud av politisk ledelse og ordensmakt på besøk. Derfor klinger det urent i klokkene, heter det i lederen.
Det er 300 medlemmer i Det Muslimske Trossamfunn i Mandal.