Illustrasjonsbilde. Foto: Tobias SCHWARZ / AFP)

Nye prognoser for de kommende delstatsvalgene i Sachsen, Thüringen og Brandenburg viser hvordan AfD styrker seg i øst, mens det sosialdemokratiske partiet SPD, Arbeiderpartiet søsterparti, er i ferd med å forsvinne fra kartet, skriver den tyske avisen Welt.

annonse

Utviklingen har skjedd over tid. Tallene viser at det innvandringskritiske partiet Alternativ For Tyskland ikke lengre er et marginalt fenomen i Øst Tyskland, men en integrert del av den politiske fargepaletten, mener Welt. AfD har blitt et folkeparti i denne delen av Tyskland. SPD og venstrepartiet Die Linke, derimot, spiller knapt en rolle.

annonse
annonse

Ifølge analysen foretatt av Berlin Institute Wahlkreisprognose.de ville Alternativ for Tyskland med valg i dag blitt den nest sterkeste kraften i de kommende delstatsvalgene i Sachsen og Thüringen og tatt tredjeplassen i Brandenburg.

Neste valg i Sachsen finner sted 1.september. Dagens prognose, som ikke utelukkende er basert på en meningsmåling, ville gitt det tyske kristendemokratiske partiet CDU, Angela Merkels parti, 31 representanter i delstatsforsamlingen, mens AfD ville fått 25. SPD ville falt helt ut, og Die Grünen og Die Linke ville kun fått tre hver.

I Thüringen er valget en snau måned senere, 27. oktober. Der viser prognosene samme tendensen, men med sterkere oppslutning for CDU som ville fått 29 mandater, mot AfDs 9. Die Linke ligger an til fem, og SPD blir nesten helt utradert her også, med bare en representant.

Det eneste glimtet av et ørlite håp for de tyske sosialdemokratene i Øst Tyskland er Brandenburg, som har valg 1. september, skriver Welt. Der kan SPD få 19 mandater, mot CDUs 13 og AfDs 11, på tredjeplass.

Les også: Tyske venstreekstremister oppfordrer til mord på høytstående AfD-politikere

I motsetning til de fleste valgforskningsinstitutter beregner Berlin Institut Wahlkreisprognose sine resultater ikke bare fra meningsmålinger. Ifølge instituttet kommer prognosen fra en kompleks prosess som kombinerer mange faktorer: sosial og demografisk utvikling, sosial struktur, miljødannelse, mobiliseringsnivå, stemmefordeling og historiske valgresultat, forklarer Welt. Instituttet traff svært godt med sine prognoser i forbindelse med de nylig avholdte valgene i Schleswig-Holstein, Bayern og Hessen, skriver den tyske avisen.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett-medlemskap finner du ved å trykke her.