Illustrasjonsbilde. REUTERS/Aly Song/File Photo
annonse
annonse

Grafiske fremstillinger og animasjoner benyttes mer og mer og blir oppfattet som absolutte sannheter. Få kommer på å stille spørsmål ved fremstillingenes riktighet. Naturlig nok fordi man har ikke spesielle kunnskaper om sakskomplekset.

Hvis du støter på betegnelsen matematisk-fysiske klimamodeller hva er så det? Såvidt vites er alle modeller matematisk funderte. De baseres eventuelt på fakta som fysiske målinger representerer. Men de baseres også på konstruksjoner som ikke nødvendigvis er vitenskapelig verifisert gjennom målinger / observasjoner på klimasystemet! «radiative forcing» er en slik konstruksjon, «global warming potential» en annen. Konstruksjonene baserer seg på klimagassenes energiabsorberende egenskaper.

Spør om konstruksjonene er vitenskapelig verifisert gjennom målinger på klimasystemet!

annonse
Illustrasjonsbilde. Agencja Gazeta/Grzegorz Celejewski via

Matematiske modeller beviser i seg selv ingen ting. Modellene er en visualiserings / animasjons metode som benyttes når de fysiske prosessene er kjent og beskrevet. Man kan ikke gå motsatt vei!

Fordi klimasystemet er komplekst og kaotisk og undergår stadige uforutsigbare forandringer så holder meteorologenes modelleringer få dager inn i fremtiden. Modellering / prognostisering flere titalls år inn i fremtiden blir en håpløs oppgave. Når IPCC modellører tar frem «worst case» og «best case» modeller så er de fortsatt forbundet med meget store usikkerheter og fullstendig ubrukelige for langsiktig prognostisering!

Les også: NRK tar klimaaktivismen til nye høyder

IPCCs modellers langsiktige prognoser bommer hvert eneste år. Så går forskere inn og raffinerer modellene og neste år bommer de litt mindre, men fortsatt bommer de. Det er to mulige årsaker til at de bommer. 1) Klimagassenes effekt tillegges for stor vekt. 2) andre forhold i klimasystemet tillegges ingen eller for liten vekt. Personlig tror jeg det er en kombinasjon av 1 og 2. Uansett er det store usikkerheter knyttet til langsiktige prognoser for utviklingen av den globale gj.sn. temperaturen.

annonse

Å forutsi utviklingen i været er en ting, å forutsi klima utviklingen noe helt annet! Den som forsøker seg på det siste skal man være skeptisk til!

Kilde: IPCCs klimarapporter.  Samt: Almenne kunnskaper om matematikk og modellering.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon