Illustrasjonsbilde. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
annonse
En 37 år gammel norsk kvinne som ifølge den tyske avisen Ostsee-Zeitung kidnappet sin egen sønn fra et norsk barnevern, er stanset i Rostock. Hun var på vei til Polen der hun hadde planer om å søke politisk asyl.
annonse

 

Den 37 år gamle norske kvinnen må svare for myndighetene når hun kommer tilbake til Norge for mistanke om barnekidnapping – selv om det handler om hennes egen sønn, skriver avisen.

I 2017 flyktet den norske kvinnen Silje Garmo til Polen etter at barnevernet ønsket å frata henne hennes yngste datter. I Polen fikk hun politisk asyl, etter en saksbehandling som gikk helt opp til statsministeren.

annonse

Det har gitt håp for andre nordmenn som er i konflikt med barnevernet, og er den sannsynlige årsaken til at den norske kvinnen tok med sin 12 år gamle sønn og reiste i retning Polen.

Men dit kom hun ikke. Moren ønsket å reise med 12-åringen over Mecklenburg-Vorpommern med buss til Polen. Men hennes reise endte i Rostock havn.

Ifølge det tyske føderale politiet reiste den norske moren sammen med sin sønn med en langdistanebuss. Tyske tjenestemenn ble mistenksomme fordi paret ikke hadde noen reisedokumenter, skriver Ostsee Zeitung.

annonse

Som mål for reisen uttalte kvinnen Polen. Der ønsket hun å søke om politisk asyl, skriver den tyske avisen. Det føderale politiet kontaktet norske myndigheter. Det viste seg at det ble søkt etter 12-åringen.

Mor og sønn ble separert igjen av politiet. 12-årigen er nå i varetekt ved Rostock ungdomsvernkontor. Han vil da bli returnert til norske myndigheter, skriver Ostsee Zeitung.

I Norge blir foreldre som henter ut sine barn fra barnevernets varetekt, enten det er fra institusjoner eller fra fosterforeldre, siktet for kidnapping. Nylig ble loven endret slik at det ikke lenger trenger å foreligge et vedtak om barneoverdragelse før foreldrene kan siktes for kidnapping dersom de flykter til utlandet med sine barn. Det er tilstrekkelig at barnevernet har reist en sak.

Sile Garmo rømte imidlertid Norge på et tidspunkt da det ikke var straffbart. Det forelå ikke vedtak om omsorgsovertagelse.

Barnevernet hadde ifølge TV2 fått bekymringsmeldinger om hennes omsorgsevne, og etter en lang prosess tok Silje med datteren til Spania i juni 2015. Da koblet barnevernet inn politiet som etterlyste henne for å ha kidnappet sitt eget barn. Silje ble arrestert og satt i varetekt i Spania og barnevernet tok hånd om datteren. Men det viste seg at hun ikke hadde gjort noe straffbart. Politiet henla saken etter at Silje kom hjem.

Da hun fødte sin andre datter i januar 2017 var barnevernet på plass på fødestuen. De hadde fått bekymringsmeldinger om Silje, og mente hun ikke var i stand til å ta seg av sin nyfødte baby. Dette til tross for at det ikke fantes noen dokumentasjon på Siljes manglende omsorgsevne, skriver TV2.

annonse

Deretter rømte hun til Polen og søkte om asyl, som først ble støttet av utlendingsmyndighetene som fremholdt at Norge brøt menneskerettighetene gjennom å forfølge Silje og hennes barn.

Utenriksministeren satt avgjørelsen til side for ikke å skade forholdet til Norge, men statsministeren grep inn og tok den endelige positive avgjørelsen. Det har gitt håp til andre foreldre, og sannsynligvis stimulert den norske kvinnen som nå sitter fast i den tyske havnebyen og må regne med å bli straffet for kidnapping når hun kommer hjem til Norge.

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon