Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

EU-kommisjonens sjef Jean-Claude Juncker måtte stå skolerett da klimaaktivisten Greta Thunberg (16) kom til Brussel. Det er deres rot vi rydder opp i, sa hun.

– Titusener av barn skolestreiker for klimaet på gatene i Brussel. Hundretusener gjør det samme verden rundt. Vi skolestreiker fordi vi har gjort leksene våre, og noen av oss er her i dag, sa Thunberg.

Flankert av ledere for elevaksjonene i Belgia, Nederland og Tyskland holdt hun tale for en sal full av EU-skikkelser, deriblant EU-kommisjonens sjef Jean-Claude Juncker.

annonse

– Folk forteller oss alltid at de er så håpefulle, at de håper vi unge skal redde verden. Men vi er ikke håpefulle, sa Thunberg.

– Vi har simpelthen ikke tid til å vente på at vi skal bli voksne og ta over, sa hun.

Ikon

Thunberg er allerede blitt et ikon for elevaksjonene, som nå sprer seg fra land til land i Europa. Det hele begynte da Thunberg startet sin skolestreik for klimaet i Sverige i fjor.

annonse

Torsdag skulle hun marsjere sammen med de belgiske elevene som hun selv har inspirert.

Det var Anuna de Wever og Kyra Gantois som tok initiativ til de belgiske marsjene, der titusener av elever har skulket skolen hver torsdag de siste ukene for å delta.

Gantois sier til NTB at hun ikke aner hvordan det ble så stort.

– Jeg og Anuna bare lagde en video der vi sa kom og bli med. Og så kom folk, sier hun.

Krever skjerpet EU-mål

Kravet deres er en vesentlig skjerping av innsatsen. EUs ambisjonsnivå er langt fra høyt nok, advarte Thunberg.

Hun viste til EUs mål om å kutte utslippene med 40 prosent innen 2030 – et mål Juncker har foreslått å skjerpe til 45 prosent. Men heller ikke det er nok, ifølge Thunberg.

annonse

Hun mener EU kutte utslippene med minst 80 prosent innen 2030 hvis klimamålene skal nås.

– Mange politikere vil ikke snakke med oss. Bra. Vi vil ikke snakke med dem heller. Vi vil at de skal snakke med forskerne i stedet. Lytte til dem. For vi bare gjentar det de sier og har sagt i flere tiår, sa hun.

Manipulert

Thunberg gikk samtidig kraftig i rette med dem som hevder elevaksjonen er et resultat av russisk manipulering på nettet, og som kritiserer barna for å skulke.

Det er bare desperate forsøk på å vri fokus vekk fra saken, sa hun.

– Hvis dere syns vi burde gå på skolen i stedet, så syns jeg dere heller skal legge ned arbeidet og ta vår plass i gatene. Eller enda bedre: Bli med oss! Så kan vi kanskje få dette til å gå enda fortere. Bare ikke be elevene om ikke å gjøre noe som helst, advarte klimaaktivisten.

– Du kan ikke bare sitte og vente på at håpet skal komme. Da oppfører du deg som en bortskjemt, uansvarlig unge, sa Thunberg.

– Vi har begynt å rydde opp i rotet deres. Og vi gir oss ikke før vi er ferdige! sa hun.

Glad for engasjementet

Juncker hadde på sin side lite å meddele da han fikk ordet etterpå. Han spøkte med at han fortsatt ikke hadde kommet seg helt etter onsdagens møte med Storbritannias statsminister Theresa May.

– Men jeg er glad for å se at unge mennesker demonstrere for klimaet i Europa, sa Juncker, som la til at han selv demonstrerte utenfor skoletid da han var ung.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon