Fagforeningen Ledarnas hovedkontor i Stockholm. Foto: Hannibal via Wikimedia Commons.
annonse
annonse

To fagforeningstopper kostet 40 millioner. Fagforbundet er i hardt vær etter avsløringer om hvalsafari, luksusreiser og Porsche som firmabil.

Aftonbladet har avslørt at to topper i fagforeningen Ledarna, en forening for ledere, har kostet sine medlemmer hele 40 millioner svenske kroner på under seks år. Dette skal de to ha klart ved å gi seg selv høye lønninger og pensjoner, Porsche som firmabil, samt ved å reise på dyre turer med ferieopphold, betalt av medlemmene. 

De to lederne, Annika Elias og Per Hedelin, har blant annet reist på en rekke turer til USA, der også feriene i forkant av fagdager har blitt bekostet av fagforeningens medlemmer. Tre slike studieturer skal ha kostet til sammen 1,4 millioner svenske kroner. Tre andre reiser kostet til sammen 2,3 millioner svenske kroner.

annonse

Les også: Utestengt fra fagforening i Kiruna fordi han er Sverigedemokrat

«Bra sjefer skal ha bra lønn»

Toppene har delt bilder på instagram fra dykketurer i Montenegro og fra luksushotell. Annika Elias, som nå har gått av, tjente 1,9 millioner svenske kroner årlig, mens Per Hedelin, som er Sveriges best betalte fagforeningsleder, tjente over 2,1 millioner svenske kroner.

Annika Elias forsvarer sin og Hedelins høye lønn i et innlegg på Facebook.

annonse

– Vi har hatt samme budskap lenge før jeg ble ordstyrer: Bra sjefer skal ha bra lønn, skriver hun.

Utmeldelser

Avsløringene har imidlertid ført til et ras av utmeldelser. Fagforeningen har ifølge egne opplysninger 93 000 medlemmer. I et brev til medlemmene lover nå den nye lederen Andreas Melin at det vil bli annerledes fremover. 

– Mitt budskap til deg som medlem i Ledarna er at jeg skal gjøre alt som står i min makt for at Ledarna skal være en organisasjon som er åpen og transparent, skriver Melin.

Men det gjenstår imidlertid å se om det vil bli alvor av dette løftet. Aftonbladet har for eksempel ikke fått innsyn i hva toppenes hvalsafari på Island kostet medlemmene.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon