Venezuela. Illustrasjonsbilde. Foto: AP / NTB scanpix
annonse
Antall flyktninger og migranter fra Venezuela har nå steget til 3,4 millioner, melder to FN-organisasjoner for flyktninger og migranter.
annonse

Det er FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) og Den internasjonale organisasjonen for migranter (IOM) som har kommet fram til tallet ved hjelp av oppsummeringer fra forskjellige lands migrasjonsmyndigheter og andre kilder.

Ifølge tallene reiste rundt 5.000 mennesker fra Venezuela hver dag i fjor. 2,7 millioner av dem har reist til andre land i Latin-Amerika og Karibia, mens resten er i andre verdensdeler.

Colombia har det høyeste antallet, med 1,1 millioner venezuelanere. Dernest følger Peru med 506.000, Chile med 288.000 og Ecuador med 221.000. 130.000 har reist til Argentina og 96.000 til Brasil.

annonse

– Landene i regionen har utvist enorm solidaritet med flyktningene og migrantene fra Venezuela og iverksatt løsninger for å hjelpe dem. Men tallene viser hvor stor byrden er for dem, og behovet for støtte fra det internasjonale samfunnet, sier Eduardo Stein, som er UNHCRs og IOMs Venezuela-utsending.

Landene i Latin-Amerika har gitt 1,3 millioner oppholdstillatelser og andre former for status til venezuelanere og styrket sitt asylsystem.

Siden 2014 har venezuelanere sendt inn 314.000 asylsøknader til land i Latin-Amerika – 232.000 bare i fjor.

annonse

Landene i regionen har også etablert en formell prosess for å samordne innsatsen for venezuelanerne – den såkalte Quito-prosessen, som skal holde sitt neste møte i begynnelsen av april.

I tillegg er det opprettet en regional plan for flyktninger og migranter fra Venezuela, som tar sikte på å hjelpe 2,2 millioner venezuelanere i 16 land.

 

Venezuelas president Nicolás Maduro har stengt grensa til Brasil og truer med å stenge grensa også til Colombia.

Maduro ga ordre om grensestengningen samtidig som opposisjonslederen Juan Guaidó la ut på en reise i en kolonne med biler for å hente humanitær hjelp fra USA.

Venezuelanske myndigheter har allerede stengt broen over grensa til Colombia ved Cúcuta der en last med nødhjelp fra USA er ankommet.

Veien fra Brasil er også en rute der nødhjelp i regi av opposisjonen kunne fraktes inn. Ifølge Guaidós representant i Brasil, Maria Teresa Belandria, står allerede 100 tonn mat og medisiner klar i Boa Vista for å sendes til Venezuela.

Myndighetene har også stanset all fly- og båttrafikk fra Curaçao, der et fly med nødhjelp fra USA landet torsdag. Ifølge venezuelanske opposisjonelle på den nederlandske øya ligger en båt klar til å frakte forsyningene videre til en havn i Venezuela.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon