Dansk Folkeparti vil vurdere å endre reglene etter at en domstol i Sønderborg har frikjent en mann som delte bilder av en dødsulykke på nettet, melder dansk TV2.
«I tilfeller der andre mennesker er i livsfare, mister deres liv eller har mistet livet i alvorlige ulykker, må man gi førstehjelp. Eller du må hjelpe de som gjør det. Du trenger ikke å løpe rundt og ta bilder eller spille inn videoer og dele det på sosiale medier. Det er så respektløst, og det gjør meg utrolig sint at folk kan finne på det,» sier juridisk talsmann for Dansk Folkeparti Peter Kofod.
Les også: Dansk Folkeparti vil trekke Danmark ut av FN-avtale om migrasjon
Han vil nå diskutere reglene med justisminister Søren Pape Poulsen, som representerer det konservative partiet. Pape sier til Ritzau at han ikke vil kommentere det spesielle tilfellet da det fortsatt kan appelleres.
Saken handler ifølge dansk TV2 om en 37 år gammel mann som ble frikjent torsdag i et tilfelle der han var tiltalt for å dele bilder fra en dødelig ulykke på Sønderjyske Motorvej 12. mars i fjor.
Ved ulykken ble en bil klemt mellom to lastebiler. To menn fra Tinglev-området på henholdsvis 70 og 81 år, som var i bilen, ble drept. I tillegg var det flere andre ulykker på motorveien, hvor flere ble skadet.
Ifølge påtalemyndigheten tok mannen bilder av ulykken klokken ni, og rundt klokken 12 delte han dem på Facebook. Han kommenterte også på bildet: «I det røde var det ingen tegn på liv i det hele tatt», skrev 37-åringen. Ifølge Dansk Radio Syd understreket dommerne at det ikke er noen gjenkjennelige personer på bildet.
Les også: Dansk Folkeparti vil innføre grensekontroll mot Sverige
I følge dagens danske lov er det kriminelt å dele bilder og videoer, for eksempel på sosiale medier som Facebook, når det gjelder private saker. Det kan medføre bøter eller fengsel i opptil seks måneder å dele bilder knyttet til en avdød person.
Ifølge Datatilsynet er det en personlig informasjon når du skriver om eller deler bilder av en person. Selv om man ikke skriver navnet på personen, vil det være en personlig informasjon hvis bare en person kan finne ut hvem den handler om.
Kofod håper at saken skal appelleres til den danske høyesterett, og vil, avhengig av resultatet der, vurdere om det er behov for nye regler, skriver dansk TV2.