Illustrasjonsbilde. (Foto by RAVI RAVEENDRAN / AFP)

30 år etter fatwaen mot Salman Rushdie brennes fortsatt bokens hans, skriver Express. Sist skjedde det i Bradford denne uken.

annonse

Den indisk-britiske romanforfatteren Salman Rushdie ga i 1988 ut romanen Sataniske Vers. Muslimer verden over mente den var blasfemisk, og utgivelsen førte til store demonstrasjoner og flere drepte.

Demonstrasjons i Iran i 1989. Foto av NORBERT SCHILLER / AFP)

Året etter, for 30 år siden, kom den iranske religiøse lederen, Ayatollah Khomeini med en såkalt fatwa, en religiøs lov, som ba verdens muslimer ta livet av alle som hadde vært eller var involvert i utgivelsen av boken.

Les også: Ingen flere siktelser i Nygaard-saken

I Norge resulterte det blant annet i et drapsforsøk på forlagssjef William Nygaard, som hadde utgitt boken. I fjor sommer, etter 25 års etterforskning, siktet politiet to personer for drapsforsøket, en libaneser med sannsynlig tilknytning til Hizbollah, og en iraner med sannsynlig tilknytning til den iranske revolusjonsgarden.

annonse
annonse

Bokbål i Bradford

I Bradford i Storbritannia var det det en spesielt stor demonstrasjon der Salman Rushdies bok ble brent. 30 år senere er det ifølge Express fortsatt sterke følelser mot Sataniske Vers, Og fortsett er det muslimer om mener at det er greit å brenne bøker man ikke liker.

Les også: Salman Rushdie blir hovednavn på dansk festival neste år

BBC jobber med en dokumentar om fatwaen. I den forbindelsen gikk en journalist rundt i den britiske byen for å intervju folk. Han hadde med seg et eksemplar av boken. Den ble revet ut av hendene på journalisten og satt fyr på.

«Folk kan ikke protestere fortløpende i 30 år, men det er fortsatt mye vrede rundt romanen», sier en britisk-pakistansk religiøs leder, Tahir Mohmood Ashrafi, til den britiske avisen.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett-medlemskap finner du ved å trykke her.