Foto: Jim WATSON / AFP
annonse
annonse

Antall dødsfall involverende fotgjengere i trafikkulykker i USA er på sitt høyeste på lenge. Smarttelefoner og flere SUV-er på veiene nevnes som mulige årsaker.

I en rapport publisert torsdag fremkommer det at antall døde fotgjengere i ulykker var på sitt høyeste på 30 år i 2018. Distraherende smarttelefoner og et voksende antall SUV-er nevnes som mulige årsaker. Dette rapporterer Wall Street Journal.

Det er estimert at 6227 personer døde til fots i bilulykker i USA i fjor. Dette er det høyeste antallet siden 1990. Fotgjengerdødsfall står nå for omtrent 16 prosent av alle dødsulykker involverende kjøretøy.

annonse

– Vi dreper altfor mange forgjengere. Dette må prioriteres høyt, sier Jonathan Adkins, som leder organisasjonen Governors Highway Safety Association. 

Bekymrede eksperter

Eksperter på transportsikkerhet er bekymrede over utviklingen, og mange skylder på et veinett designet for å maksimere bilenes fart. De roser de byene som har gått inn for å senke fartsgrensene, redesigne kryss og forbedre fotgjengeroverganger. 

annonse

Tjuefem stater og Washington D.C har rapportert om en økning i fotgjengerdødsfall i den første halvdelen av 2018. Tallene fra Arizona, California, Florida, Georgia og Texas utgjør halvparten av alle dødsfallene. 

Samtidig falt antall døde fotgjengere i trafikkulykker i over 20 stater. New York City og andre store byer har økt sikkerheten for fotgjengere betraktelig de siste årene. 

Antall døde fotgjengere i bilulykker sank fra 6482 i 1990 til 4109 i 2009. Dette fremgår av føderal statistikk. Deretter har dødsfallene økt med 45 prosent mellom 2009 og 2017.

Les også: Gjør dieselbiler et comeback?

Flere SUV-er

I rapporten fremheves det at man ser stadig flere lettlastebiler og SUV-er på amerikanske veier. Dette er en trend som har funnet sted over hele verden, også i Norge. En SUV forårsaker større skade på fotgjengere enn en vanlig personbil i samme fart. Antallet døde fotgjengere i trafikkulykker der SUV-er var involvert økte med 50 prosent mellom 2013 til 2017.

Det er særlig i mørket fotgjengere blir ofre for trafikkulykker. Mellom 2008 og 2017 økte antall døde fotgjengere i trafikkulykker i mørket med 45 prosent. Samtidig steg antall fotgjengerdødsfall i dagslys med 11 prosent.

Distraksjoner forårsaket av smarttelefoner, både for fotgjengere og sjåfører, bekymrer også ekspertene. 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon