Bildet viser fra venstre Marie Lindberg og Mia Habib. Aksjonsteater mot overdreven gaveshopping. Foto: Heiko Junge / SCANPIX

Dansekunstner og koreograf Mia Habib anmelder Resett til politiet for medvirkning til spredning av «hatefulle ytringer».

Resett rapporterte i november at Mia Habib Productions vil motta 2,8 millioner skattekroner årlig i fire år, fra Kulturrådet. Mia Habib er danser og koreograf, men har de siste årene også jobbet sjangeroverskridende og med ulike former for overgripende kunstprosjekter. Hennes arbeid har også en politisk, venstrevridd brodd.

Milliontildelingen ble fanget opp av Sløseriombudsmannen, før den ble omtalt i Resett. I sosiale medier og i Resetts kommentarfelt ble det uttrykket mye misnøye med denne offentlige pengebruken. 

Scenekunst.no rapporterer at Habib nå anmelder Resett for spredning av såkalte «hatefulle ytringer» i kommentarfeltet.

Kunstneren sier at de aktuelle kommentarene var «rasistiske og islamofobe». 

– Fordi denne delingen av saken om basisfinansiering fikk så mye dekning, så lagde Resett også en sak om meg der kommentarene fikk løpe fritt. Det var rasistiske og islamofobe kommentarer, sier Habib.

Svartmaler «høyreretorikk»

Videre svartmaler hun høyresiden, og understreker at hun bryr seg om hva «fascistene» foretar seg. Det er imidlertid uklart hvem «fascistene» er. 

– Det mange kolleger har sagt er at jeg ikke skal bry meg om fascistene, de er en liten prosent. Og det er jeg uenig i . Det er derfor det er viktig å synligjøre broen mellom en såkalt uskyldig profil som Sløseriombudsmannen og hvor mange han når ut til. Da er det ikke så få. Vi må følge med når høyreretorikk hvitvaskes, slår kunstneren fast.

Habib bedyrer at hun tror det hun har vært i gjennom ikke har vært like ille som skuespiller Sara Baban i Black Box’ svært kontroversielle teaterstykke Ways of Seeing. 

– Ja, det har det. Det har vært en belastning å bli utsatt for hets. Det er en belastning å kjenne på kroppen noe som mange andre kjenner mer enn meg. Jeg vet at det skuespiller Sara Baban har opplevd i forbindelse med Ways of Seeing har vært verre, men det har vært vondt å kjenne på, og det skjer med flere og flere i Europa.

Sceneproduksjonen Ways of Seeing innebar at en rekke innvandringskritikere ble forfulgt og fikk sine hjem filmet, i tillegg til å bli demonisert og utsatt for konspirasjonsteorier, noe som i sin tur ledet til trusler. 

Les også: Venstreradikale konspirasjonsteorier og heksejakt selges som «kunst» hos Black Box Teater

«Hatefulle ytringer»

Advokat Hans-Marius Graasvold, som fremmer anmeldelsen på vegne av Habib og Norske Dansekunstnere (NoDa), hevder at Resett her har brutt norsk lov.

– Det er etter straffeloven forbudt å spre hatefulle ytringer. Det er samlebegrep som omfatter alt fra rasisme til andre kriminelle og hatefulle ytringer. Det er forbudt å fremsette slike ytringer selv, men det er også straffbart å medvirke til det. Resett anmeldes her for medvirkning av spredning av hat i kommentarfeltet. Resett sier selv at de forhåndsmodererer og at de publiserer det de mener kan slippe gjennom. Dermed mener de at denne rasismen er innenfor.

Resett har tatt kontakt med Mia Habib for en kommentar til saken. Hun har foreløpig unnlatt å besvare forespørselen.