Nettavisen Resett. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Under forrige Ukens Resett-navn var det å spore en surmuling, i Norges mest omstridte og kanskje snart også det eneste kommentarfelt, over at Arbeiderpartipolitiker Trond Giske ikke ble nominert.

annonse

Redaksjonen legger seg langflat for en slik konstruktiv kritikk. Men vi forsøker oss på en unnskyldning, vi tenkte at saken kunne bli litt større enn det så ut til i forrige uke. Redaksjonen skal også taktisk innrømme at omfanget ble så meget større enn vi kunne forutse den gang. Så denne Ukens Resett-navn har redaksjonen viet ene og alene saken om Trond Giskes dans på en lørdag.

Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Trond Giske valgte seg Arbeiderpartiet allerede som 16-åring, men han hadde ikke noen utpreget arbeiderbakgrunn, faren er sivilingeniør og moren er korsanger og dirigent. Trond hadde talent for systemet og klatret opp til å bli AUF-leder, og da lå veien åpen for stortinget. Dit kom kom han i 1997 som 31-åring og der sitter han enda.

I 2005 ble han kirke- og kulturminister under Jens Stoltenberg. Da ble han også singel, det gikk også et rykte dengang om årsaken, en pikant sak. Men evig eies et dårlig rykte. Som singel gikk han inn i sin andre ungdom og fikk kallenavnet partyministeren. Hans embede så ut til å innebære å dra på festivaler og andre løsslupne arrangementer. Da gikk også det mye rykter, om det ene og det andre.

Etter åtte lange år som minister gikk han inn i et nytt forhold i 2014, og det så ut til at han ville falle til ro. Men så kom valgkampen i 2017. Euforismen lå over Arbeiderpartiet. Jonas Gahr Støre skulle endelig bli statsminister, og da ville Giske igjen sette seg ned ved kongens bord, men denne gangen så meget høyere opp.

Så kom dagen da velgerne gikk til urnene, brått våknet Arbeiderpartiet opp fra drømmen og falt hard ned i virkeligheten. De fine jobbene forsvant som dugg for solen. Det hersket stor usikkerhet om Jonas ville trekke seg, hvis så ville Giske rykke opp.

Men da dukket alle ryktene opp i en #metoo-kontekst. Det eneste nye her var at de ble brukt imot han. Han kunne ikke forsvare seg, det ville ha blitt ansett som et angrep på ofret. Giske ble strippet og skjøvet ut i kulden.

Giske hadde holdt seg på matta i nesten ett helt år, og da ville hans gode venner i Trønderlag gi han en ny sjanse. Trond og hans mangeårige venn fra Arbeiderpartiet den tidligere stortingsrepresentanten Jorodd Asphjell tok noen glass og så på TV, men så var det lørdag og da er det mer hyggelig ute. Fort ble veien kort til innstedet Bar Vulkan på Grünerløkka, der var drinkene gode og stemmingen høy. Her var det så innmari hyggelig, mange ville ta en selfie med Trond, og alt så ut til å falle tilbake på normalen.

Han ble til og med bedt opp til dans, og så ville de filme det. Han holdt henne rundt hoftene og bøyde hodet over hennes skulder. Så ble klokken mange for en mann på 52 og Trond takket for seg. Han var tatt til nåde igjen og måtte sømme seg deretter. Men lite var han viten om at den lille filmsnutten på under syv sekunder ble delt på sosiale medier. Jentene var medlem av Fagforbundet og der brått kom den i hende på noen som så nytte av å bruke den til noe mer enn en dans på en lørdag.

Les også: Her kan du se Giske-videoen

Den første ut var fagforeningspamp Terje Ferstad leder i Fagforbundets avdeling Oslo, han sendte en SMS til Jorodd Asphjell midt under møte der de skulle innstille Giske til et verv i Arbeiderpartiet.

– Som leder av valgkomiteen så vil jeg sterkt anbefale at du ber Trond Giske om å trekke sitt kandidatur til nestledervervet. Spør Giske om hvor og hva han gjorde natt til søndag. Vi sitter på video og bilder som viser Giske i full sving med tafsing på 25 år gamle damer på et utested. VG er meget interessert i denne videoen.

Etterpå benektet Terje at VG var interessert, han hadde ikke snakket med dem, sa han og at VG bare var et uttrykk som henspilte på gammelmedia.

Les også: Straffelovens § 251 er brutt. På tide å levere en politianmeldelse, Jonas

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Men da dette forsøket ikke oppnådde ønsket resultat, så gjorde de alvor av trusselen. Hans kollega Knut Sandli som er nestleder i Fagforbundets avdeling Oslo. Han er tilfeldigvis også svoger med den ene halvdelen av Giæver og Joffen. Den andre halvdelen, Joffen. Frithjof Jacobsen gikk på dagen fra VG da det ble avslørt at han hadde et hemmelig forhold med stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet Jette Christensen. En alliert av Hadia Tajik i kampen mot Giske.

Dagen etter innstillingen av Giske dukket det opp et oppslag i VG, men da var omstendighetene rundt dansen formulert i en særdeles annen kontekst. Dansen var så alvorlig at Anders Giævers svoger Knut Sandli så seg nødt til å sende en «bekymringsmelding» til Arbeiderpartiets partisekretær Kjersti Stenseng. Som en voksen mann med mye ansvarsfølelse så han ikke bryet med å snakke med den berørte part.

VG vil hverken bekrefte eller avkrefte om det var Anders Giæver som fikk videoen fra sin svoger. Dette begrunnes med kildevern.

Les også: Har VG deltatt i utpressing?

Men jentene synes ikke noe særlig om at deres private video ble grovt misbrukt i en politisk maktkamp. De er også medlemmer av Fagforbundet og truet med å melde seg ut. At tillitsvalgte bidro til at de ble uthengt uten deres samtykke. Det er noe som heter privatlivets fred. Fagforbundet sitter her i en lei klemme, de har donert 6 millioner til Arbeiderpartiets valgkamp, også driver noe i forbundet med å påvirke valg av kandidater ved hjelp av trusler og fake news.

Les også: Fagforbundet Oslo gransker egne tillitsvalgte etter Giske-melding

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

VG viste ikke filmen og de beskrev den på en måte som forledet leserens tanker. Redaktør i VG Gard Steiro følte seg tvunget til å foreta en taktisk innrømmelse, slikt sitter langt inne i gammelmedia.

– Vi tar langt på vei selvkritikk for at avisa ikke hadde med opplysningene som seinere framkom (…) De burde med fordel ha vært med….

Det er også en måte å si det på, VG skrev følgende sitat.

– Vi danset og hadde det hyggelig, så ble det litt mye, så jeg og venninnen min dro derfra.

Men de glemte å ta med at det var jentene som kontaktet Giske, og at han gikk hjem før dem. Samt at det er de som eier sin egen historie og de beskrev den slik.

– Det var ikke noe annet enn hyggelig tone. Vi opplevde det som uproblematisk og greit.

Les også: VG-redaktør Gard Steiro innrømmer at Giske-saken var «mangelfull»

I alle bransjer så etableres det en egen kultur. I politikk er det sedvane å ta æren for det positive og skyve alt det negative på andre.

I Forsvaret er tradisjon å sette ned en granskningskommisjon, og hvis for eksempel en fregatt kjører inn i en oljetanker fra babord og havarerer. Så kan ingen uttale seg før granskningskommisjonen har endelig kommet til bunns i saken og overleverer en rapport på et par hundre sider med liten skrift og et innviklet språk.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

I gammelmedia er selvkritikk et banneord, deres formål er å kritisere andre og de føler seg selv ufeilbarlige. Men Steiros taktiske innrømmelse var ikke nok. På NRK Debatten var Fredrik Solvang på sitt beste, han grilla Hanne Skartveit så hun vred seg som en fisk på land. Hun måtte si at artikkelen om Trond Giskes dans aldri skulle ha vært publisert. Men så reddet hun seg inn og sa at det er redaktørens ansvar. Ikke mitt.

VG har nok noen jurister innen rekkevidde og de så nok saken mer utfra deres bransje. Og det overstyrte nok gammelmedias hellige prinsipp om å ikke banne i kirken. VG kastet inn håndkle og gav en uforbeholden beklagelse.

Les også: VG beklager sin dekning av Giske-videoen

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Nå som Trond Giske var ryddet av veien var det duket for en feiring. Tilfeldigvis hadde Hadia Tajiks nye flamme Kristian Skard, journalisten som startet #MeToo-kampanjen mot Trond Giske fødselsdag og da ble det halal-pølser på vinnerlaget. Her kom de som perler på en snor, de hadde fått på seg finstasen og alle som en spanderte et smil til fotografene. Men til journalistene hadde de ferdige forklaringer om hvorfor de kom på feiringen. Jette Christiansen kom fordi hun jobbet sammen med Hadia, og hun hadde med seg sin nye flamme, tidligere politisk kommentator i VG Frithjof Jacobsen.

Les også: Tajik og kjæresten inviterte på øl og halalpølse

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Marie Simonsen skrev på kommentatorplass i Dagbladet at Trond Giske er en «kødd». Hun har visstnok jobbet sammen med Kristian Skard. Fredrik Solvang ville ha henne med på Debatten, men det passet dårlig siden Marie skulle på Hadias pølesefest. I vant stil klagde hun etterpå over at NRK bare hadde invitert gamle menn til å snakke om Giskes dans på Bar Vulkan.

Les også: Kjetil Rolness slakter Marie Simonsen: – Nytt lavmål

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Midt oppe i intrigene står Jonas Gahr Støre, han skal liksom være lederen. Men han er avhengig av den informasjonen han mottar. Det fikk han tydelig erfare under #MeToo-saken mot Giske, det var mye han hørte og det var umulig å vite. Han fikk til en løsning på saken, også skulle Giske komme tilbake. Men så kom oppslaget i VG og Jonas slukte åtet, dernest har han blitt helt stille. Mulig han vet noe mer enn oss?

Les også: Jonas Gahr Støre har fått nok av Giske-saker

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.