Foto: Johan Nilsson / TT / NTB scanpix
annonse
annonse

I en ny dom fra den svenske Migrationöversdomstolen slås det fast at en asylsøker ikke trenger å gjøre sin identitet kjent for å få asyl.

Andre faktorer kan veie tyngre enn å avklare asylsøkerens identitet, heter det i en ny dom fra Migrationsöverdomstolen, som ventes å bli prejudikat. Dette rapporterer Sveriges Radio.

– Det er en prinsipielt viktig dom. Domstoler og til og med Migrationsverket har lagt for stor vekt på at asylsøkere kan gjøre sin identitet sannsynlig, sier Dag Stegeland, som er kammerrettspresident ved Kammarrätten i Göteborg.

annonse

Dommen handler om en mann som har påstått at han er forfulgt av Peshmerga i Irak, men som ikke har kunnet gjøre rede for sin identitet. Dette medførte at Migrationsverket avslo hans søknad. 

Les også: Mer enn 132.000 personer ble gitt oppholdstillatelse i Sverige i fjor

«Underordnet betydning»

annonse

Nå oppheves denne beslutningen av Migrationsöverdomstolen, som nå mener at identitet ikke alltid er en avgjørende faktor når det kommer til å avgjøre beskyttelsesbehov. Å vite hvem asylsøkeren er tillegges bare en «underordnet betydning». Andre faktorer er angivelig viktigere. 

– Det kan handle om hva personen har opplevd, og enda viktigere, hva personen risikerer å utsettes for om han eller hun utvises. Det er egentlig ikke så viktig hvem en person er, sier Dag Stegeland. 

Han tror at dommen vil bli prejudikat for både domstolene og Migrationsverket. Det vil si at instansene tilpasser sin praksis etter føringene som legges i denne enkelte dommen.

– Fremfor alt er det viktig at Migrationsverket som er første instans tar til seg dommen og gjør rett i sine initiale beslutninger, sier Stegeland. 

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon