Ytringsfrihetsforbundet (YFO), har søkt om statsstøtte i lys av at det er et livssynssamfunn, skriver Dagbladet.
Støtten, som er basert på hva Den norske kirke får i støtte, er for tiden på 1000 kroner medlemmet.
– Vi kunne bare søke for medlemmene vi hadde 31. desember 2018, så vi har bedt om støtte for 1301 medlemmer, sier YFOs president Helge Lurås til Dagbladet.
Kan få millioner
Støtten kan i praksis med det medlemsantallet bli på over en million kroner, men på grunn av at Ytringsfrihetsforbundet ble opprettet 2. juledag har det ikke vært særlig aktivitet utover å verve medlemmer i 2018. Det er derfor usikkert om fylkesmannen i Oslo vil innvilge støtte i det hele tatt eller muligens en redusert en.
Lurås selv har forståelse for dette.
– Vi vil ha forståelse hvis Fylkesmannen mener at vi ikke hadde nok aktivitet i 2018 til at vi får støtte, men det er likevel naturlig å sende inn oversikt over antall medlemmer, sier han.
Les også: Vi lanserer Ytringsfrihetsforbundet
Fra neste år av vil det imidlertid ikke bli godtatt noe annet enn full støtte for alle medlemmene som for tiden teller 2200 ordinære medlemmer og 550 støttemedlemmer. På spørsmål fra Dagbladet om hvilket livssyn YFO representerer, svarer Lurås at det er et humanistisk syn uten noen tro på høyere makter og legger til:
– Et viktig eksistensielt spørsmål for oss er at vår nasjonale identitet og tradisjon. Dette er et svar på de utfordringene som kommer fra et multietnisk og flerkulturelt samfunn og presset mot de tradisjonelle nasjonale identitetene.
Når Dagbladet så spør om hva Lurås mener med «den norske identiteten», svarer han:
– Bare spørsmålet ditt er noe som underbygger behovet. Den norske identiteten er en selvfølge i den forstand at vi har den og opplever den. Men som mange har vært inne på er det vanskelig å presisere med noen få ord. Identiteten er innarbeidet i språk, fakter, væremåte og er i veldig liten grad bevisst. La oss ikke gå inn på «brunost-debatten», den forvirrer hva identitet dreier seg om.
Ønsker revurdering av livssynsstøtte
Rasismeparagrafen, som YFO prinsipielt er imot, vil bli brukt for hva den er verdt om de skulle bli godkjent som livssynssamfunn.
Selve paragrafen er Lurås kritisk til, men blir YFO godkjent som livssynssamfunn vil de benytte seg av det økte vernet som finnes i lovverket, skriver Dagbladet.
Brekkstang
– Det er et mål i seg selv å påpeke den offentlige støtten til det jeg vil kalle absurde oppfatninger. Det ville vært en seier hvis vår søknad ville ført til en revurdering av den offentlige støtten til tros- og livssynssamfunn, sier Lurås.
Les også: Human-Etisk Forbund går til angrep på Ytringsfrihetsforbundet